[---]Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 246<DOCUMENT_STA, som Folketingets Retsudvalg (Alm. Del) har stillet til justitsministeren den 7. marts 2007.

 

 

 

Lene Espersen     

/

Lene Volke Roesen


Spørgsmål nr. 246 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. Del):

 

”Kan ministeren bekræfte, at ansøgning om fri proces i Scandinavian Starsagen skal behandles af Civilstyrelsen under Justitsministeriet med klageadgang til Justitsministeriet?”

 

Svar:

 

Det kan oplyses, at retsplejelovens regler om fri proces finder anvendelse i forbindelse med civile retssager i Danmark.

 

Efter ændringen af reglerne om fri proces, som trådte i kraft den 1. januar 2007, jf. lov nr. 554 af 24. juni 2005, gælder følgende regler:

 

I retssager, hvor der ikke er en retshjælpsforsikring eller anden forsikring, der dækker omkostningerne ved sagen, og som ikke skal behandles af domstolene efter retsplejelovens § 327, skal en ansøgning om fri proces sendes til Civilstyrelsen, jf. retsplejelovens § 328, stk. 5, 1. pkt. Afslås fri proces, kan afslaget påklages til Procesbevillingsnævnet inden 4 uger efter, at ansøgeren har fået meddelelse om afslaget, jf. § 328, stk. 5, 2. pkt.

 

Der kan i øvrigt henvises til Justitsministeriets besvarelse af 13. juli 2005 af spørgsmål nr. 190 og spørgsmål nr. 192-195 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Â