Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 20. marts 2007

                                


Folketingets Retsudvalg har i skrivelse af 26. februar 2007 (ad REU alm. del – bilag) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 239:

 

Spørgsmål nr. 239:

”Vil ministeren redegøre for, i hvor mange tilfælde i periode 2002-2007 navneskift er foretaget af forældre med ene-forældremyndighed uden samtykke fra den anden forælder med det argument, at det ”skønnes at kunne være til væsentlig skade for barnet eller at ville medføre en uforholdsmæssig forsinkelse af sagen?””

 

Svar:

Til brug for besvarelsen har jeg indhentet følgende bidrag fra Familiestyrelsen, som jeg kan henholde mig til:

 

”Som det anføres i spørgsmålet, er der to muligheder for at undlade at høre den, der ikke har del i forældremyndigheden.

 

Muligheden for at undlade at indhente en erklæring, hvis dette vil medføre en uforholdsmæssig forsinkelse af sagen, anvendes med stor forsigtighed. Myndigheden udøver rimelige bestræbelser på at finde den pågældende forælder og vil altid undersøge, om ansøgeren (typisk den anden af forældrene) har nyere kontaktoplysninger.

 

Muligheden for at undlade at indhente erklæring, idet det skønnes at ville være til væsentlig skade for barnet, administreres ligeledes med stor forsigtighed, da oplysningerne herom normalt stammer fra den forælder, der har forældremyndigheden.

 

Oplysninger om, at forholdet til den anden forælder er konfliktfyldt, eller at man ikke ønsker, at den anden af forældrene gøres bekendt med ansøgningen om navneændring, er ikke legitime grunde til at undlade at indhente en erklæring.”

 

I øvrigt henvises til besvarelsen af REU spørgsmål nr. 237.

 

 

 

 

Carina Christensen

/Marius Sylvestersen