Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 232, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 22. februar 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 232 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvor mange er dømt for tvangsægteskab i Norge?”

 

Svar:

 

Justis- og Politidepartementet i Norge har over for Justitsministeriet oplyst, at departementet har kendskab til én dom vedrørende bestemmelsen om tvangsægteskab i § 222, stk. 2, i den norske straffelov. Efter denne bestemmelse straffes for tvangsægteskab den, som ved vold, frihedsberøvelse, utilbørligt pres eller anden retsstridig adfærd eller ved at true med sådan adfærd tvinger nogen til at indgå ægteskab. Strafferammen for tvangsægteskab er fængsel indtil 6 år.

 

Ved dom af 15. februar 2006 idømte Højesteret i Norge således to personer fængsel i henholdsvis 2½ og 2 år bl.a. for forsøg på overtrædelse af straffelovens § 222, stk. 2, om tvangsægteskab.

 

Justis- og Politidepartementet har endvidere kendskab til en dom, hvor Oslo Tingret i 2005 idømte en person fængsel i 1 år for overtrædelse af straffelovens § 227 om trusler. Den pågældende havde fremsat truslerne for at få gennemført et tvangsægteskab.