Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 231 af 20. februar 2007 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

          ”Vil ministeren udstede en EU-arrestordre om udlevering af Kaj Munks morder Anton Gföller fra Østrig?

         

          Der henvises til Ritzau-telegram af 19/2-07: ”Kaj Munk-morder beskyttes af tillæg til EU-arrestordre.”

 

 

Svar:

 

I forbindelse med bl.a. Justitsministeriets besvarelse af 25. maj 2004 af spørgsmål nr. 204 (alm.del – bilag 696) fra Folketingets Retsudvalg er der – på baggrund af en udtalelse fra Rigsadvokaten – redegjort for, hvad der fra dansk side er gjort for at efterforske og retsforfølge personer, der mistænkes for at have begået drab under den tyske besættelse af Danmark.

 

I den forbindelse blev det bl.a. oplyst, at Rigsadvokaten var ved at gennemgå de oplysninger, som fremgår af Erik Høgh-Sørensens bog ”Forbrydere uden straf – nazisterne slap fri”.  

 

I den pågældende bog anføres det bl.a., at Anton Gföller, født den 2. november 1922, senest skulle være kendt med adresse i Østrig. I lyset heraf anmodede Rigsadvokaten – via Justitsministeriet – om nærmere oplysninger vedrørende den pågældende person hos de østrigske myndigheder.

 

Ved brev af 29. august 2005 oplyste det østrigske justitsministerium, at Anton Gföller afgik ved døden den 16. marts 1980 i Innsbruck.

 

PÃ¥ den baggrund fandt Rigsadvokaten ikke grundlag for at foretage yderligere. Justitsministeriet kan henholde sig hertil.