Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 229 af 19. februar 2007 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

          ”Vil ministeren tilsende udvalget retsformandens retsbelæring i Østre Landsret i terrorsagen fra Glostrup?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen via Domstolsstyrelsen modtaget følgende udtalelse fra Præsidenten for Østre Landsret:

 

"Jeg kan i den anledning oplyse, at landsdommer Bent Østerborg, der var retsformand i den pågældende sag, i en udtalelse til mig blandt andet har anført følgende:

 

"Som udgangspunkt er mit manuskript til retsbelæringen et internt arbejdspapir, som ingen har krav på at få udleveret. Efter retsplejelovens § 893, stk. 2, kan enhver af parterne, d.v.s. anklagemyndigheden og forsvarerne, forlange, at særlig påpegede dele af retsformandens udvikling af retssætninger gengives i retsbogen. Baggrunden for denne ret er, at parterne i forbindelse med en anke til Højesteret kan gøre gældende, at der under sagen er begået rettergangsfejl. Ingen af parterne fremsatte en sådan begæring efter retsbelæringen.

 

Retsbelæringen er holdt i et offentligt retsmøde, og der er ikke noget som helst hemmeligt i retsbelæringen. Det er imidlertid et foredrag til brug for nævningernes votering og intet andet, når bortses fra parternes adgang til at forlange visse dele af retsbelæringen protokolleret i retsbogen. Nævningerne får ikke retsbelæringen udleveret til brug for voteringen. Ankes sagen til Højesteret og en af parterne påberåber sig rettergangsfejl, vil retsbelæringen efter anmodning blive stillet til rådighed for Højesteret, jf. retsplejelovens § 955, stk. 4."

 

Landsdommer Bent Østerborg har endvidere oplyst, at den pågældende sag fortsat er verserende, da sagen for den ene dømtes vedkommende er anket til Højesteret, og da anklagemyndigheden for de tre øvrige tiltalte under sagen endnu ikke har taget stilling til, om tiltalen ønskes opretholdt med den følge, at sagen skal gå om for nye nævninger og dommere.

 

Af principielle grunde har landsdommeren ikke ønsket at aflevere sit manuskript til den pågældende retsbelæring til brug ved besvarelsen af spørgsmålet."

 

Â