Besvarelse af spørgsmål nr. 19 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes oplyse:

 

a) Hvor mange gange, hvornår og i forbindelse med hvilke begivenheder har politiet siden 1. januar 2004 benyttet sig af masseanholdelser - defineret ved arrestation af mere end 5 personer ved samme lejlighed?

 

b) Hvor mange personer er blevet anholdt ved de forskellige lejligheder?

 

c) Hvor mange af disse personer har fået frafaldet sigtelsen?

 

d) Hvordan sikrer man efter ministerens opfattelse bedst borgerne imod at blive involveret i en sådan masseanholdelse?

 

e) Har det været undersøgt, om nogen indsatsledere har iværksat flere masseanholdelser end andre i samme politikreds?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet udtalelser fra Rigspolitichefen, Politidirektøren i København, Politimesteren i Århus, Politimesteren i Odense og Politimesteren i Aalborg.

 

Rigspolitichefen har i den forbindelse oplyst, at det ikke ud fra politiets landsdækkende kriminalregister er muligt at besvare de stillede spørgsmål.

 

Det fremgår endvidere af udtalelserne fra Politidirektøren i København, Politimesteren i Århus, Politimesteren i Odense og Politimesteren i Aalborg, at der i flere tilfælde er foretaget anholdelse af mere end fem personer i samme anledning – f.eks. i forbindelse med større aktioner og sagskomplekser - men at der ikke er foretaget en særskilt registrering heraf. I udtalelserne fra de nævnte politikredse nævnes som eksempler på sagstyper, hvor det efter omstændighederne kan være nødvendigt at anholde mere end fem personer ved samme lejlighed eller som led i en koordineret aktion, bl.a. sager om narkotikakriminalitet, børneporno, røveri, rockerkriminalitet og bordeldrift.