Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 14 af 10. oktober 2006 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

          ”Kan ministeren bekræfte, at dommerne er markant længere tid om at afgøre voldtægtssager end tidligere, og at kun 44 pct. af voldtægtssagerne blev afgjort inden for fristen på 37 dage i første halvdel af 2006 mod 73 pct. i sidste halvdel af 2005?

 

          Hvad er baggrunden for denne udvikling, og hvilke initiativer vil ministeren tage for at få domstolene til at leve op til den fastsatte målsætning om sagsbehandlingstiden for voldtægtssager?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Domstolsstyrelsen kan oplyse, at der i 1. halvår 2006 blev afgjort i alt 45 sager om voldtægt ved byretterne.

 

Antallet af voldtægtssager er opgjort ud fra, at der skal være tale om

·        sager om overtrædelse af straffelovens § 216 og forsøg herpÃ¥,

·        sager om overtrædelse af straffelovens § 216, jf. § 224 (anden kønslig omgang end samleje), og forsøg herpÃ¥, eller

·        sager om overtrædelse af § 216, jf. § 225 (kønslig omgængelse med en

person af samme køn), og forsøg herpå.

 

Alle sager, der ved modtagelsen er registreret som voldtægtssag, indgår i statistikken, uanset om sagen afgøres med en ubetinget dom, en betinget dom eller frifindelse m.v. Det er dog kun sager, hvor sagens hovedforhold er tiltale for overtrædelse af straffelovens § 216, der tælles med i statistikken.

 

Af de 45 sager blev 20 behandlet på 37 dage eller derunder, svarende til en målopfyldelse på 44,4%. Den tilsvarende målopfyldelse var i 2. halvår 2005 73,3%, idet 33 ud af 45 sager blev behandlet på 37 dage eller derunder. Styrelsen har vedlagt en oversigt over, hvordan sagsbehandlingstiderne fordeler sig på de byretter, der i 1. halvår 2006 afsluttede en eller flere voldtægtssager.

 

Domstolsstyrelsen har ikke oplysninger, der gør det muligt at redegøre nærmere

for, hvorfor der er sket en stigning i sagsbehandlingstiden i voldtægtssager fra 2005 til 2006.

 

Det fremgår af de svar, styrelsen har fået fra retterne om årsagerne til fristoverskridelserne, at det i mange sager er forhold, som retterne ikke har indflydelse på, som er årsag til længere sagsbehandlingstider. I sager med flere tiltalte kan det være vanskeligt inden for 37 dage at finde et tidspunkt, hvor alle forsvarerne kan møde, ligesom fristen kan være vanskelig at overholde, hvis der skal indhentes mentalerklæring eller en udtalelse fra Udlændingeservice. I andre sager er det dog retternes egne forhold, der betyder, at sagerne ikke kan behandles inden for den fastsatte frist. Fristen har således vist sig vanskelig at overholde i ferieperioder, eller når der i øvrigt er fravær ved retten.

 

Domstolsstyrelsen vil inden for den nærmeste fremtid på ny gøre retterne opmærksomme på de mål, som Folketinget har opsat for sagsbehandlingstiderne i voldtægtssager, med henblik på at nedbringe antallet af sager, der forsinkes på grund af retternes egne forhold. De nye og større retskredse vil også medvirke til, at retterne i fremtiden ikke er så sårbare i ferieperioder og ved sygdom.

 

Domstolsstyrelsen kan endvidere oplyse, at styrelsen i august 2006 har taget initiativ til nedsættelsen af et Samarbejdsforum, der består af repræsentanter for domstolene og domstolenes væsentligste samarbejdspartnere, herunder advokaterne, Rigsadvokaten, Kommunernes Landsforening, Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

 

I Samarbejdsforum er det styrelsens hensigt, at samarbejdet mellem domstolene og domstolenes samarbejdspartnere løbende skal drøftes med henblik på blandt andet at nedbringe sagsbehandlingstiderne ved domstolene.

 

Domstolsstyrelsen vil i Samarbejdsforum blandt andet tage det rejste spørgsmål op med henblik på at få en generel drøftelse af, hvordan domstolene sammen med de berørte samarbejdspartnere kan reducere sagsbehandlingstiderne i voldtægtssager.”