Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 129 af 21. december 2006 fra Folketingets Retsudvalg (alm. del).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes i fortsættelse af Folketingets behandling af L 85 om forhøjelse af fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger m.v. og obligatorisk indberetning for disse og på baggrund af en indhentet udtalelse fra Datatilsynet
- kommentere ændringsforslaget til 3. behandling stillet af Line Barfod (EL) for så vidt angår de principielle aspekter af ændringsforslaget, hvis formål er at beskytte personfølsomme oplysninger og værne om foreningsfriheden
- redegøre for mulighederne for at udvikle IT-løsninger, som sikrer, at myndighederne ikke via et personnummer kan finde frem til en mængde personfølsomme oplysninger om den pågældende.”

 

Svar:

 

1. Den 15. december 2006 vedtog Folketinget Skatteministeriets lovforslag nr. L 85 om ændring af ligningsloven og skattekontrolloven (Forhøjelse af fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger m.v. og obligatorisk indberetning for disse). Loven er bekendtgjort i Lovtidende som lov nr. 1582 af 20. december 2006.

 

Folketinget vedtog hermed bl.a. en ordning, hvorefter almenvelgørende foreninger mv., som modtager gavebidrag, årligt skal indberette størrelsen af sådanne bidrag sammen med bl.a. oplysninger til identifikation af indbetaler og modtager, herunder indbetalerens CPR- eller CVR-nummer, til told- og skatteforvaltningen. Den, som indbetaler til en forening mv., skal efter ordningen give foreningen mv. oplysninger, der gør det muligt at identificere den pågældende.

 

Efter den vedtagne ordning er fradrag for yderen af et gavebidrag betinget af, at foreningen mv. har foretaget indberetning til told- og skatteforvaltningen. Den enkelte kan vælge at undlade at opgive sit CPR- eller CVR-nummer ved indbetalingen eller inden kalenderårets udgang pålægge foreningen mv. ikke at foretage indberetning. I så fald opnås der ikke fradrag.

 

Medlem af Folketinget Line Barfoed (EL) stillede under 3. behandlingen et ændringsforslag til lovforslag nr. L 85, hvorefter den ovenfor omtalte indberetningsordning skulle ændres, således at indbetaling af et gavebidrag til en almenvelgørende forening mv. skulle ske til Kulturministeriet, som ville skulle videreformidle beløbet til foreningen mv. Kulturministeriet skulle endvidere foretage den fornødne indberetning til told- og skatteforvaltningen, herunder om indbetalerens identitet. Denne indberetning skulle – så vidt Justitsministeriet har forstået forslaget – ikke indeholde oplysning om den eller de konkrete foreninger mv., som den pågældende havde ydet bidrag til.

 

Ændringsforslaget blev forkastet i forbindelse med lovforslagets endelige vedtagelse af Folketinget ved 3. behandlingen den 15. december 2006.

 

2. Folketingets Retsudvalg har med det rejste spørgsmål bl.a. anmodet Justitsministeriet om at kommentere ændringsforslaget til lovforslag nr. L 85, for så vidt angår de principielle aspekter af ændringsforslaget. Det oplyses i den forbindelse, at formålet med forslaget var at beskytte personfølsomme oplysninger samt værne om foreningsfriheden.

 

Der er som nævnt tale om et ændringsforslag, som blev forkastet i forbindelse med lovforslagets endelige vedtagelse af Folketinget. Hertil kommer, at Skatteministeriet i en række svar til Folketinget i forbindelse med lovforslagets behandling bl.a. har forholdt sig nærmere til spørgsmålet om beskyttelsen af personfølsomme oplysninger mv. Der henvises til Skatteministeriets besvarelser af spørgsmålene nr. 5, 6 og 9 fra Folketingets Skatteudvalg.

 

På den baggrund finder Justitsministeriet ikke anledning til at gå ind i en nærmere vurdering af det pågældende ændringsforslag, herunder til at indhente en udtalelse fra Datatilsynet.

 

3. For så vidt angår den del af spørgsmålet, der vedrører mulighederne for at udvikle IT-løsninger, som sikrer, at myndighederne ikke via et personnummer ”kan finde frem til en mængde personfølsomme oplysninger om den pågældende”, bemærkes, at dette spørgsmål ikke henhører under Justitsministeriets område, men under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.