Udkast til tale

<DOCUMENT_START>

til brug ved besvarelse af samrådsspørgsmål L af 30. november 2006 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) torsdag den 14. december 2006.

 

Spørgsmål L:

 

”Ministeren bedes i fortsættelse af Retsudvalgets beretning nr. 2 af 16/6-05 og spm. 102 og 103 redegøre for status for nedlæggelsen af ottemandsstuerne på fængslet Kærshovedgård.”

 

1. Som jeg har oplyst ved flere lejligheder, er det kriminalforsorgens målsætning at nedlægge ottesengsstuerne på Fængselsafdelingen Kærshovedgård.  

 

Som jeg også har sagt, vil nedlæggelsen af pladserne dog først kunne ske, når kapacitets- og belægssituationen i kriminalforsorgen er til det. Det vil sige, at der ikke må være nogen venterkø til fængslerne, og den gennemsnitlige årlige udnyttelse af fængslerne – belægget – skal være nede på 92 pct.

 

Det har jeg bl.a. redegjort nærmere for i min besvarelse af de spørgsmål, som Retsudvalget har stillet forud for dette samråd.

 

2. Med hensyn til afvikling af venterkøen er det gennem en vedholdende og målrettet indsats lykkedes at fjerne den, så der ved årets begyndelse ikke længere var kø til afsoning i fængslerne. Når der bortses fra en midlertidig pukkel på ca. 100-130 ventere i sommeren i år, har ventersituationen efterfølgende været stabil og tilfredsstillende.

 

Med hensyn til belægget kan jeg oplyse, at det gennemsnitlige belæg i fængslerne siden sommeren i år har været forholdsvist lavt. I oktober og november måned var gennemsnitsbelægget således på henholdsvis 93,4 pct. og 92,4 pct.

 

Den samlede belægsudnyttelse i år vurderes på den baggrund foreløbig at blive ca. 94,4 pct. Det er det laveste gennemsnitlige belæg i 5 år.

 

3. På trods af denne positive udvikling i venter- og belægssituationen er det imidlertid ikke i 2006 lykkedes at komme helt ned på det gennemsnitlige årlige belæg på 92 pct., som er fastsat i kriminalforsorgens flerårs-aftale – og som er en forudsætning for at kunne lukke kapacitet. Forudsætningerne for – som det første – at kunne nedlægge ottesengsstuerne på Fængselsafdelingen Kærshovedgård har altså ikke været til stede. 

 

4. Heller ikke specifikt på Kærshovedgård har det gennemsnitlige belæg i år kunnet nedbringes til 92 pct.

 

Fra den 1. januar til og med 5. december i år har det gennemsnitlige belæg på Kærshovedgård været på 95,4 pct., og i november måned var gennemsnitsbelægget 94,4 pct.

 

Jeg skal i den forbindelse understrege, at de tre ottesengsstuer kun benyttes i det omfang, der ikke er ledige pladser i Kærshovedgårds øvrige belægsafdelinger.

 

Som det er nævnt i besvarelsen af spørgsmål nr. 102 og 103, har den gennemsnitlige udnyttelse af ottesengsstuerne i 2006 indtil videre været på 62,9 pct. Det er et markant lavere tal end for Kærshovedgård samlet og Kriminalforsorgen i øvrigt.

 

Kriminalforsorgen har i sin handleplan for tilpasning af kapacitet og belæg i 2007 vurderet, at kriminalforsorgen i 2007 vil komme ned på et årligt gennemsnitligt belæg på omkring 92 pct., forudsat at tilgangen af strafmasse og anmeldte domme mv. fortsat udvikler sig som forventet.

 

Under disse forudsætninger forventer kriminalforsorgen at kunne nedlægge de tre ottesengsstuer på Fængselsafdelingen Kærshovedgård senest den 1. juli 2007.  

 

Der vil i det tidlige forår 2007 blive taget stilling til det præcise tidspunkt for lukningen af de tre ottesengsstuer.