Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 122 af 14. december 2006 fra Folketingets Retsudvalg.

 

Spørgsmål:

 

          ”Hvilke oplysninger kan ministeren i fortsættelse af samrådet 13/12-2006 om danskernes syn på straf (samrådsspørgsmål K) give om recidiv i Danmark i forhold til andre lande, som vi normalt sammenligner os med, herunder i forhold til forskellige perioder fra datoen for løsladelse (f.eks. 2, 5 og 10 år).”

 

Svar:

 

”International Roundtable for Correctional Excellence”, der er mødeplads for direktørerne for Kriminalforsorgen i Canada, Danmark, Finland, Holland, New Zealand, Skotland, Sverige, Belgien, Irland og Norge, har – med henblik på at få en intern komparativ analyse af Kriminalforsorgens virksomhed i medlemslandene – i 2005 blandt andet ladet udarbejde en recidivstatistik.

 

Statistikken angår fængselsdømte, der er løsladt efter udståelse af en ubetinget fængselsstraf. Recidivtallet belyser, hvor stor en del af de dømte, der inden for en periode af 2 år efter løsladelsen på ny idømmes en ubetinget fængselsstraf. 6 af de deltagende lande har haft mulighed for at udarbejde en sådan statistik.

 

Recidivprocenten i de deltagende lande er således:

 

Danmark:                             33 %

Finland:                                44 %

Holland:                               34 %

New Zealand: 38 %

Skotland:                             49 %

Sverige:                                35 %

 

Det danske recidivtal er baseret på en recidivundersøgelse for 2002.

Som det fremgår, har Danmark den laveste recidivprocent for fængselsdømte. Hvorvidt dette beror på, at den danske kriminalforsorg er bedre i stand til at mindske de indsattes risiko for tilbagefald, end de øvrige lande er, kan ikke med sikkerhed afgøres, idet for eksempel nationale forskelle med hensyn til brug af fængselsstraf og med hensyn til den tid, der medgår til opklaring af sagen samt retssystemets behandling af straffesagen, kan have influeret på resultaterne.

 

Der findes ikke komparative oplysninger om recidiv efter for eksempel 5 og 10 år.