Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 326776

Dato:  7. maj 2007

 

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg har ved brev af 27. april 2007 (PØU alm. del – spørgsmål 42) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

”Kan ministeren uddybe, hvilke rammer der gælder for menighedens mulighed for at afstå fra at vælge kvindelige præster? Er det f.eks. tilladt udelukkende at annoncere efter mandlige præster, når en ny præstestilling skal besættes?”

Svar:

Det fremgår af ligebehandlingslovens § 13, stk. 1, at hvis det ved visse former for erhvervsudøvelse og uddannelse er afgørende, at udøveren er af et bestemt køn, og dette krav står i rimeligt forhold til den pågældende erhvervsaktivitet, kan den minister, under hvis forretningsområde den pågældende virksomhed hører, fravige bestemmelserne i §§ 2-6.

Der kan dermed fraviges fra bestemmelsen i lovens § 6, der fastslår, at det ikke ved annoncering må angives, at der til ansættelse eller erhvervsuddannelse mv. søges eller foretrækkes personer af et bestemt køn.

Det fremgår af note 52 til loven i Karnovs Lovsamling (2. bind, 21. udgave, 2005), at dispensationsadgangen i ligebehandlingslovens § 13, stk. 1, gennemfører ligebehandlingsdirektivets artikel 2, stk. 6.

Af note 52 fremgår videre, at dispensationsadgangen hidtil har været udnyttet af hhv. Justitsministeriet, Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, Socialministeriet og Kirkeministeriet.

Jeg kan oplyse, at jeg ikke er bekendt med, at man indenfor folkekirken nogensinde har annonceret alene efter mandlige præster, når en ledig præstestilling har været opslået. I den forbindelse kan jeg anføre, at ingen af de i skrivende stund 24 opslåede præstestillinger på Kirkeministeriets hjemmeside, er rettet specifikt mod mandlige ansøgere.

Afsluttende kan jeg, i forlængelse af mit svar på Politisk-Økonomisk Udvalgs spørgsmål 39, oplyse, at jeg ikke har nærmere kendskab til de rammer, indenfor hvilke trossamfund udenfor folkekirken udvælger deres præster.

 

 

Bertel Haarder

 

                                                                 /Rasmus Paaske Larsen