B I S K O P P E N   O V E R   K Ø B E N H A V N S   S T I F T

                                                             Nørregade 11  .   1165 København K  .  Telefon 33 47 65 00

                                                                                     Den 8. maj 2007                              

                                                                                                                                                     Dok. nr. 96283/heo

 

 

Kirkeministeriet

 

(e-post: [email protected])

 

 

 

Ved brev af 3. maj 2007 har Kirkeministeriet fremsendt spørgsmål til Kirkeministeren om omfanget af sager, hvor biskopperne har behandlet og afgjort klager fra kvindelige præster over deres mandlige kollegers manglende vilje til samarbejde.

 

Jeg kan i den anledning oplyst, at jeg ikke har modtaget egentlige klager fra kvindelige præster om deres mandlige kollegers manglende vilje til samarbejde, men jeg har jævnligt modtaget uformelle beklagelser over vilkårene for samarbejdet. I de tilfælde forsøger både provst og jeg at tage hånd om vilkårene eventuelt ved en kollegial samtale.

 

Endvidere er der af og til på Bornholm anledning til at nogle mandlige kolleger i presse og på anden vis markere, at de af teologiske grunde er imod at kvinder kan være præster. Både provsten og jeg har derfor lejlighedsvist drøftet vilkårene for at være i præst i den danske Folkekirke ved præstekonventer på øen. Ingen præst kan derfor være i tvivl om, at de har pligt til at samarbejde med deres kolleger uanset køn. Ved de årlige landemodegudstjenester deltager da også alle øens præster og går i procession sammen. I Aakirkeby, der har en kvindelig sognepræst har nogle af sognets beboere fået fast tilkaldegudstjeneste én gang om måneden med en mandlig præst, jf. lov nr. 217 1992 om kirkers bestyrelse § 8.

 

med venlig hilsen