Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 325690

Dato: 26. april 2007

 

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

 


 


Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg har ved brev af 17. april 2007 (PØU alm. del – spørgsmål 39) bedt om min besvarelse af spørgsmål:

”Hvad er begrundelsen for at ligestillingsloven ikke skal gælde for den danske folkekirke, og mener ministeren, at det fortsat skal være tilladt for de mandlige præster at diskriminere deres kvindelige kolleger?”

Svar:

Jeg kan oplyse, at Kirkeministeriets bekendtgørelse af 10. juli 1978 om fravigelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. for så vidt angår præstestillinger, indeholder en dispensation for ligebehandlingsloven, som er generel for ansættelse i præstestillinger og dertil svarende stillinger for alle trossamfund.

Grundlovens § 67 giver borgerne ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.

Bekendtgørelsen er begrundet i grundlovens bestemmelse om trosfrihed i § 67 og var i sin tid en forudsætning i forbindelse med behandlingen af lovforslaget.

Hvad angår spørgsmålet om, hvorvidt det fortsat skal være tilladt for mandlige folkekirkepræster at diskriminere deres kvindelige kolleger kan jeg oplyse, at undtagelsen i Kirkeministeriets bekendtgørelse nr. 350 af 10. juli 1978 for folkekirkens vedkommende alene vedrører menighedernes valg af præst.

Det er således ikke tilladt mandlige præster at diskriminere deres kvindelige kolleger.

I det omfang præster er forpligtede til at samarbejde, er mandlige præster også forpligtede til at samarbejde med kvindelige præster.

Den enkelte præst har imidlertid stor selvstændighed i tilrettelæggelsen af sit arbejde, herunder i hvilket omfang man ønsker at samarbejde med andre.

 

 

Bertel Haarder

 


 

                                                                  /Rasmus P. Larsen