STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato: 

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 13 stillet af Det Politisk-Økonomiske Udvalg.

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

»Statsministeren bedes oversende en samlet oversigt over arrangementer afholdt på Marienborg siden 27. november 2001, det være sig officielle såvel som private arrangementer. Listen skal indeholde oplysninger om dato, vært for mødet, udgifter til mødet, betaler af mødet samt eventuelt tema for mødet.«

 

 

 

Svar:

 

Som anført i min besvarelse af 30. maj 2006 af spørgsmål nr. 95 stillet af Det Politisk-Økonomiske Udvalg blev Marienborg i henhold til højesteretssagfører C. L. Davids testamente i 1962 overdraget til staten som ”vederlagsfri sommerbolig for landets statsminister”. Skiftende statsministre har siden kunnet disponere frit over Marienborg og har benyttet lokalerne i varierende omfang, herunder til private og partimæssige arrangementer. Jeg selv anvender Marienborg som arbejdssted, til møder og som ramme om diverse arrangementer.

 

Det forhold, at jeg i modsætning til en række af mine forgængere ikke anvender Marienborg som hverken privat eller fritidsbolig, fører ikke til, at jeg finder grundlag for at redegøre i detaljer for min anvendelse af Marienborg.

 

Jeg kan imidlertid oplyse, at Statsministeriet i forbindelse med behandlingen af en række aktindsigtsanmodninger har udarbejdet tre oversigter over arrangementer på Marienborg for perioden 27. november 2001 – 17. maj 2006. Jeg vedlægger de pågældende oversigter til udvalgets orientering.

 

 

 

Det bemærkes, at der ved udarbejdelsen af oversigterne er taget udgangspunkt i de af oldfruen på Marienborg foretagne registreringer over forplejning m.v. til diverse arrangementer, idet dette materiale vurderes at udgøre den mest komplette fortegnelse over arrangementer afholdt på Marienborg. Arrangementer uden – eller alene med bagatelagtig – forplejning vil formentlig kun i ringe omfang være registreret af oldfruen. Det samme gælder helt private arrangementer, hvor afregning m.v. er foregået direkte mellem mig selv og leverandører m.fl.

 

I samme forbindelse bemærkes endvidere, at der i praksis ikke foretages specifik udgiftsregistrering af forbrug af kaffe, the, frugt, chokolade m.v., hvor der trækkes på beholdningen på Marienborg, som løbende suppleres ved oldfruens indkøb. Statsministeriet er selvsagt i besiddelse af regnskabsbilag for oldfruens løbende indkøb, men udgifterne lader sig vanskeligt henføre til de enkelte arrangementer. Bl.a. på denne baggrund opererer Statsministeriet i forbindelse med eksterne opkrævninger for arrangementer på Marienborg med en standardkuvertpris, som opkræves i tillæg til de faktiske udgifter.

 

Som det fremgår af oversigterne, er udgifter til udlandsbesøg og Venstre-arrangementer på Marienborg afholdt af henholdsvis Udenrigsministeriet og Venstre. Medmindre andet udtrykkeligt anføres, er udgifterne til de øvrige arrangementer afholdt af Statsministeriet. I denne forbindelse bemærkes, at eftersom Statsministeriet alene udarbejder opgørelser til brug for opkrævninger og ikke, når udgifterne indgår i ministeriets driftsudgifter, foreligger der ikke opgørelser af udgifterne til de enkelte arrangementer. I det omfang, der foreligger fakturaer eller lignende vedrørende de enkelte arrangementer, er dette dog anført på oversigten. Dette vil som altovervejende hovedregel være tilfældet, når der har været tale om forplejning udover almindelig mødeforplejning (med undtagelse af de arrangementer, hvor oldfruen selv har stået for indkøb m.v.).