J.nr.

 

 

  

Den 16.01.2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 43 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 43

 

”Ministeren bedes redegøre for regeringens prioritering af de internationale miljøbegivenheder i 2007. I hvilke af begivenhederne kan ministeren anbefale, at der deltager parlamentarikere?”

     

 

Svar

 

Regeringen prioriterer fortsat fremme af den internationale miljødagsorden højt og forventer særligt i relation til den helt overskyggende klimaproblematik et endog styrket internationalt engagement i 2007.  

 

Der er i det internationale samfund en stigende erkendelse af, at klimaforandringerne finder sted, og at sådanne forandringer vil have afgørende indflydelse på menneskers liv over alt i verden. Ikke mindst Nicholas Stern’s rapport om klimaforandringerne og tidligere vice-præsident Al Gores film om samme har været afgørende for skabelse af et hidtil uset momentum i den internationale miljø-dagsorden. Denne udvikling er endvidere en afspejling af den øgede anerkendelse og interesse for klimaproblematikken, som finder sted i USA på særligt det sub-føderale niveau, hvilket skaber begrundet optimisme om et reelt kursskifte i den amerikanske klimapolitik vis-a-vis Kyoto-protokollen.

 

Der er ligeledes en stigende international erkendelse af, at afhængigheden af fossile brændstoffer ikke er bæredygtig i det lange løb. For at sikre en fortsat økonomisk vækst og en stabil og uafhængig energiforsyningsstruktur skal der tænkes i løsninger, der kan fremme en bæredygtig udvikling, hvorfor Danmark fortsat vil gå meget aktivt ind i det arbejde, der foregår under FN’s Kommission om bæredygtig udvikling (Commission for Sustainable Development - CSD). Danmark vil således fortsat udfylde rollen som EU-’lead-country’ på udformningen af EU’s positioner i spørgsmålet om en bæredygtig energiudnyttelse på CSD.

 

Denne udvikling skaber en unik mulighed for Danmark til at påvirke den internationale miljødagsorden i en retning, der længe har været i overensstemmelse med regeringens opfattelse – der er så at sige håb om, at der er ”hul igennem”. Klima og bæredygtig udvikling har været nogle af hjørnestenene i regeringens internationale engagement og vil fortsat blive prioriteret højt i 2007. Det gælder ikke mindst i et forsøg på at forberede en ambitiøs international aftale til afløsning af kyoto-protokollen frem mod partskonferencen i 2009, som forhåbentlig vil blive afholdt i København. Prioriteringen af klima og bæredygtig udvikling giver også lejlighed til at fokusere på overførsel af teknologier, der knytter sig til dansk erhvervslivs styrkepositioner.

 

Regeringen vil ligeledes i lyset af 2010 biodiversitetsmålsætningerne prioritere engagementet inden for biodiversitetsområdet. Beskyttelsen af den biologiske mangfoldighed imod konsekvenserne af de menneskelige påvirkninger såvel som truslen mod økosystemernes funktion fra invasive arter er højt prioriteret. Et vigtigt område herunder er også udarbejdelsen af et internationalt regelsæt om adgang til genetiske ressourcer og fordelingen af det udbytte, der måtte genereres ved udnyttelsen af dem.

 

I 2007 prioriteres også kemikalieområdet. En speciel prioritering er problemstillingen omkring en bindende global regulering af kviksølv og spørgsmålet om, hvorvidt der skal oprettes en speciel konvention til regulering af tungmetaller, eller om det skal foregå i regi af allerede eksisterende konventioner.

 

Af nedenstående liste fremgår de forventede vigtigste begivenheder på det internationale område i Miljøministeriet i løbet af 2007.

 

Jeg anbefaler, at Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg deltager i det 15. årlige møde i FN-Kommissionen for bæredygtig udvikling. Mødet afholdes fra den 30. april til den 11. maj i New York.

 

Jeg anbefaler yderligere, at Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg deltager i det 13. partsmøde under FN’s klimakonvention. Mødet afholdes fra den 3. til den 14. december i Indonesien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liste over de forventede vigtigste miljøbegivenheder i 2007

 

 

Dato

 

Begivenhed

20. - 27. januar

Besøg i Indonesien, Malaysia og Singapore

 

Besøget er en kombination af politiske møder og erhvervsfremme. På miljøområdet vil den politiske del hovedsageligt dreje sig om ASEM -miljøministermødet i april 2007 og den 13. partskonferencen under FN’s klimakonvention.

 

5. - 9. februar

Governing Council/Global Ministerial Environment Forum

 

Ministeren har taget initiativ til drøftelse af globaliseringens miljøeffekter på det kommende årsmøde i FN’s miljøprogram. Danmark skal sammen med Kommissionen koordinere EU’s holdning.

 

16. - 27. april

7. møde i FN’s Skovforum (UNFF) i New York

 

På mødet skal der vedtages et ikke bindende internationalt instrument for alle typer af skove og et arbejdsprogram for FN’s Skovforum for perioden frem til 2015.

 

19. - 20. april

 

 

ASEM - miljøministermøde

 

Hovedtemaerne for mødet er klimaændringer og bæredygtig energianvendelse. Der forventes deltagelse af 15 asiatiske og 27 europæiske miljøministre.

 

30. april - 4. maj

3. partskonference under Stockholmkonventionen i Dakar

 

Stockholmkonventionen omhandler persistente organiske forurenende stoffer. Som emner indgår blandt andet etableringen af en overholdelsesmekanisme for konventionen og optagelse af nye stoffer.

 

30. april - 11.maj

15. årlige møde under FN-Kommissionen for bæredygtig udvikling i New York

 

Dagsordenen er rettet mod formulering af nye målsætninger og mekanismer for fremme af en mere bæredygtig energiudnyttelse herunder fremme af vedvarende energi. Danmark koordinerer udarbejdelsen af EU’s position på bæredygtig energi.

 

 

7. - 8. maj

Kongreshøring i Washington

 

Der planlægges afholdt en klimahøring i Washington den 8. maj bl.a. med deltagelse af miljøministeren og eventuelt den tyske miljøminister og miljøkommissær Dimas. Fokus for høringen vil blandt andet være den europæiske implementering af kyoto-protokollen og handelssystemet for emissioner.

 

7. - 18. maj

Møde i FN’s klimakonventions embedsmandskomite (SB 26)

 

Forhandling og forberedelse af klimakonventionens 13. partskonference i Indonesien december 2007. Desuden formelle forhandlinger om bl.a. industrilandenes fremtidige forpligtelser efter 2012 samt det 3. møde under den globale dialog.

 

3. - 17. juni

CITES

 

Der afholdes partskonference i Washington-konventionen om international handel med truede dyre- og plantearter (CITES). Konventionens formål er at beskytte truede dyr og planter gennem at regulere handel og privat ind- og udførsel af dem. Der tages på de enkelte partskonferencer stilling til forslag om hel eller delvis fredning af plante- og dyrearter.

 

11. - 15. juni

Grønlandsdialog i Sverige

 

I forlængelse af Grønlandsmødet i august 2005 blev der afholdt et opfølgningsmøde i Sydafrika i 2006. I 2007 fører Sverige Grønlandsdialogen videre med et møde i det nordlige Sverige. Danmark arbejder for, at Grønlandsdialogen fortsat vil bidrage til at skabe fremdrift i forhandlingerne frem mod en aftale i København i 2009.

 

17. - 21. september

Partsmøde under Montrealprotokollen om ozonlagsnedbrydende stoffer

 

Centrale emner vil være anvendelsen af methylbromid, forhandlinger om fremtidig regulering af HCFC-gasser og destruktion af ozonlagsnedbrydende stoffer i affald/affaldsprodukter.

 

 

 

 

 

 

september

 

(dato er endnu ikke nærmere fastlagt)

Klimadialog on Further Action/ post 2012.

 

Som optakt til den 13. partskonference under FN’s klimakonvention i december forventes der i september 2007 afholdt henholdsvis den fjerde workshop under konventionsdialogen og i forlængelse heraf den fjerde session for Arbejdsgruppen om fremtidige forpligtelser for industrilandene (Ad Hoc Working Group).

 

8. - 12. oktober

 

Forhandlingsmøde om et internationalt regelsæt for adgang til genetiske ressourcer og udbyttedeling ved udnyttelse af dem

 

Forhandlingerne foregår under Biodiversitetskonventionen og er en opfølgning på Johannesburg-topmødet i 2002. Ulandene tillægger denne forhandlingsproces stor vægt, og fremskridt på de øvrige områder, Biodiversitetskonventionen dækker, er i høj grad afhængig af, at der opnås fremskridt i denne proces. Forhandlingerne skal være afsluttet i 2010.  

 

10. - 12. oktober

6. ministerkonference “Environment for Europe”

 

Ministerkonference omkring bæredygtig udvikling med særligt fokus på det øst- og sydøsteuropæiske område. Emnerne er blandt andet miljø og uddannelse, biodiversitet og energieffektivitet.

 

5. - 7. november

5. ministerkonference om skove i Warszawa

 

Ministerial Conference for the Protection of Forest in Europe (MCPFE) afholder denne konference. Der ventes i lighed med tidligere at udgå en ministerdeklaration og to eller flere resolutioner, formentlig med hovedfokus dels på skove og vand og dels på træ og energi.

 

3. - 14. december

13. partskonference under FN’s klimakonvention

 

Partsforhandlingerne foregår i Indonesien og vil i høj grad fokusere på, hvordan man kan få fastlagt et ambitiøst og konstruktivt mandat for forhandlingerne om en post2012 aftale. Forhandlingerne er afgørende for, om der kan opnås en tilfredsstillende aftale i 2009.