Folketingets Miljø – og Planlægningsudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato  7.. december 2006

J nr.             004-U12-1

  

 

Miljø – og Planlægningsudvalget har i brev af 13. november 2006 stillet mig følgende spørgsmål 34 (MPU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

./.     Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål nr. 34:

 

”Vil ministeren bekræfte, at Søfartsstyrelsen i en konkret sag, hvor Maersk Brokers har søgt om tilladelse til at opankre en olietanker til udførelse af STS-operationer ud for Frederikshavn, ikke har hørt de grønne organisationer til trods for, at opankringen skal ske kun 5 – 6 km fra et internationalt naturbeskyttelsesområde?”

Svar:

 

Maersk Broker har søgt om tilladelse til at anbringe fartøjet på søterritoriet på vegne af et andet selskab. Det er altså ikke Mærsk Brokers fartøj, der agtes anvendt.

 

Økonomi- og erhvervsministeren har som ansvarlig ressortminister forelagt spørgsmålet for Søfartsstyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:

 

”I forbindelse med Mærsk Brokers’ ansøgning om at opankre et tankskib i op til 6 måneder ud for Frederikshavn anmodede Kystdirektoratet, som har beføjel-sen til at godkende sådanne opankringer, i juli i år en række myndigheder og interessenter, herunder Søfartsstyrelsen og Miljøstyrelsen, om eventuelle kommentarer til den påtænkte opankring.

 

Søfartsstyrelsen udtalte sig i sit svar om de problemstillinger, som opankringen rejste inden for Søfartsstyrelsens ansvarsområde. Styrelsen foretog derfor en vurdering af sejladssikkerheden ved de påtænkte operationer og det opankrede skib, samt de operative og tekniske tiltag, der skulle tages for at begrænse og forebygge risikoen for forurening ved de STS operationer, som det oplagte skib skulle deltage i. Herudover forholdt styrelsen sig til, hvorvidt den påtænkte operation rejste spørgsmål om manglende dækning af det civilretlige ansvar ved udflydning eller udtømning af tung og forurenende olie.

 

Søfartsstyrelsen har noteret sig, at Kystdirektoratets høringsbrev tillige var fremsendt til Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen, hvorunder blandt andet havmiljøloven henhører”.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen