J.nr. 404-00009

 

 

  

Den 11.oktober 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 325 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

                                                                                                         

 

Spørgsmål 325:

   

Ifølge vejledning om strandrensning fra Miljøstyrelsen, påhviler det hver enkelt kommune at træffe foranstaltninger til sanering eller bekæmpelse af forurening, der ikke er af ekstraordinært stort omfang. Vil miljøministeren tage stilling til, hvornår og under hvilke forudsætninger en forurening regnes som værende ekstraordinær, og derfor ikke længere udelukkende skal bekæmpes af kommunalt mandskab og materiel?

 

Svar:

 

Spørgsmål nr. 326 vedrører også strandrensning. Jeg har derfor valgt at besvare begge spørgsmål under ét.

 

Først lidt om reglerne:

 

Kommunerne varetager efter havmiljøloven strandrensning for så vidt angår olie- og kemikalieforurening. Dette fremgår af gældende havmiljølov fra 1993. Der var tilsvarende bestemmelser i den første havmiljølov fra 1980.

 

Miljøstyrelsen udarbejdede i henholdsvis 1982 og 1987 to vejledninger om strandrensning, der nu er blevet sammenskrevet og ajourført i den gældende vejledning fra august 2007.

 

Kommunernes udgifter - dog ikke anskaffelse og vedligeholdelse af materiel - til strandrensning refunderes 100 % af staten, jf. bekendtgørelse nr. 1630 af 13. december 2006 om refusion af udgifter til beredskab, bekæmpelses- og saneringsforanstaltninger, samt affaldsbortskaffelse vedrørende olie- og kemikalieforurening. Før 1999 var refusionen kun 50 %.

 

Det kan oplyses, at amterne tidligere samordnede og koordinerede indsatsen. Ved kommunalreformen blev ansvaret for samordningen overført til Miljøministeriet, mens koordineringen af indsatsen blev henlagt til kommunerne. Det blev blandt andet anført i lovbemærkningerne til L 86 om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om vandløb, lov om sommerhuse og campering m.v. og forskellige andre love fra folketingsåret 2004/2005, at baggrunden var at kommunerne forventedes at blive større, ligesom kommunerne i vidt omfang selv klarer de større forureningstilfælde.

 

Forsvarsministeren kan efter havmiljøloven overtage ledelsen af strandrensningen, men det vil stadig være det kommunale beredskab, der forestår den praktiske udførsel af strandrensningen.

 

Det er derfor ikke rigtigt som anført i spørgsmål nr. 325, at den praktiske bekæmpelse af olie- eller kemikalieforurening på strandene af ”ekstraordinært stort omfang” kan overtages af andre end kommunerne.

 

Det er ikke nærmere defineret, hvad en forurening af et ”ekstraordinært stort omfang” vil sige. Forsvarsministeriet har oplyst, at bestemmelsen aldrig har været anvendt. Beslutning om eventuel overtagelse af ledelsen træffes i forbindelse med den konkrete forureningshændelse.