J.nr. sns-101-00485

 

 

  

Den 4. december 2006

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 32 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 32

Mener ministeren, at det er forsvarligt, at gennemføre en høring af et projekt til fastforankring af et olieomladningsskib, når opankringspladsen kun er 5- 6 km fra et internationalt naturbeskyttelsesområde, uden at høre de grønne organisationer ?

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

 

Svar

 

Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 31 er det Kystdirektoratet, der skal give tilladelse til opankring af fartøjet. Kystdirektoratet oplyser, at dette sker med hjemmel i statens højhedsret over søterritoriet, fra 1. januar dog med hjemmel i § 16a i lov om kystbeskyttelse. Formålet med administration af denne bestemmelse er at påse, om offentlige hensyn og interesser er til hinder for opankring af fartøjet det pågældende sted. Dette undersøger Kystdirektoratet ved høring af andre myndigheder, herunder Skov- og Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen. Grønne organisationer er således ikke automatisk høringsparter ved sådanne ansøgninger.

 

Kystdirektoratet har endvidere oplyst, at der i den omtalte situation er mulighed for at stille krav om, at der skal gennemføres en vurdering af virkning på miljøet (VVM) for anlæg på søterritoriet. En VVM-redegørelse skal offentliggøres, hvorved grønne organisationer har mulighed for at blive bekendt med sagen og fremsætte bemærkninger til den. Kystdirektoratet kan også beslutte, at ansøgeren i stedet for anmodes om at udarbejde en vurdering af konsekvenser for internationale naturbeskyttelsesområder, inden der tages stilling til ansøgningen. En konsekvensvurdering er mindre omfattende end en VVM-redegørelse. Kystdirektoratet tager fra sag til sag stilling til, hvem der høres i en sådan konsekvensvurdering.

 

Kystdirektoratet har endelig oplyst, at fra d.1. januar 2007 skal ansøgninger til Kystdirektoratet og Kystdirektoratets tilladelser offentliggøres i stedlige blade eller på Kystdirektoratets hjemmeside, hvis de er af væsentlig betydning eller har almindelig offentlig interesse. Herved får grønne organisationer mulighed for at blive bekendt med ansøgningerne og kan fremsætte bemærkninger til ansøgningerne ligesom høringsparterne.