|
|
|
|
|
|
|
Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 310 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 17/9-07 fra Søren Jensen, Ã…r-hus C, vedr. lovgivning for andelsbolig- og kolonihaveforeninger, jf. MPU alm. del - bilag 602?   Â
Svar
Højesteret har netop afsagt en dom, som fastholder de eksisterende principper for vurderings- og værdiansættelsen af kolonihaver, der er medlem af Kolonihaveforbundet.
Vurderings- og værdifastsættelse af kolonihaver er ikke reguleret ved lov. Højesterets afgørelse er derfor truffet efter privatretlige regler. En stor del af de kolonihaveforeninger, som eksisterer i dag, er medlem af Kolonihaveforbundet i Danmark. Ved et medlemskab af Kolonihaveforbundet i Danmark forpligter de enkelte kolonihavelejere/-andelshavere sig til at respektere Kolonihaveforbundets bestemmelser i vedtægterne om vurderings- og værdiansættelse i forbindelse med overdragelse af en kolonihave. Højesterets afgørelse afspejler ikke usikkerhed omkring hjemmelen til at fastsætte prisen ved overdragelsen af en kolonihave.
For så vidt angår forholdene vedrørende andelsboligforeningerne har Erhvervs- og Byggestyrelsen oplyst følgende:
Baseret på de erfaringer, som indhentes ved løbende kontakt med andelsboligforeningers bestyrelser, rådgivere og organisationer, er det styrelsens opfattelse, at prisfastsættelsesreglerne i andelsboliglovens § 5 er tydelige og forståelige for såvel andelsboligforeningerne som for købere til en andelsbolig. Der er i § 5, stk. 2, tre forskellige metoder, som en andelsboligforening kan fastsætte værdien af andelene efter.
Folketinget har i 2005 vedtaget den seneste ændring af reglerne om vurderingsmetoder, hvor beregningsmetoden baseret på Vurderingsrådets vurdering blev ophævet.
Regelsættet er indrettet på at tilgodese de enkelte foreningers ønske om prisfastsættelse af andelsboligerne efter klare og gennemskuelige kriterier; og der er efter styrelsens opfattelse ikke anledning til at revidere de gældende regler.