J.nr. MST-501-00052

 

Den 28. september 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 303 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 303

Hvad er ministerens kommentar til de problemstillinger, som energiforsker Rolf Czeskleba-Dupont rejser i sit debatindlæg "Stop CO2-aflad for brændeovne" i dagbladet Information den 24. juli 2007?

 

Svar

FNs klimapanel (IPCC), har i ”IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories” fastlagt retningslinier for opgørelse af drivhusgasemissioner. Biomasse og herunder brænde anses som et CO2-neutralt brændsel, fordi bæredygtigt produceret biomasse ikke giver anledning til netto CO2-emissioner.

 

Jeg er enig i, at hvis den biomasseressource, som vi udnytter til energi, generelt bliver overudnyttet og gradvist udhulet, så vil denne forudsætning ikke holde stik. Dette er imidlertid langt fra tilfældet for udnyttelsen af træ i Europa. Her viser de seneste opgørelser fra FAO og UNECE, at skovarealet i Europa samlet set (ekskl. Rusland) pt. vokser med 0,4 procent årligt, at den årlige hugst i samme område kun udgør mellem 70 og 80 procent af den årlige tilvækst, samt at den stående vedmasse i skovene samlet set vokser med 1,3 procent årligt. I Danmark er billedet analogt hertil, idet både skovarealet og den stående vedmasse er stigende.