J.nr. MST-605-00058

 

Den 19. september 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 267 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål      

”Hvilke initiativer vil ministeren tage til at undersøge, hvorvidt der er lignende problemer med alle de stoffer, som forskerne ikke har undersøgt?”

 

Svar

Ud af de ca. 500 pesticider, der er under vurdering i EU, er der 18 forskellige såkaldte azol-svampemidler, herunder de fire svampemidler som er blevet omtalt i Ingeniøren den 20. august 2007.

 

Miljøstyrelsen har gennem mange år været særligt opmærksom på denne gruppe pesticider. De undersøgelser, der kræves for at hvert enkelt pesticid kan godkendes, viser netop at mange af azol-svampemidlerne er hormonforstyrrende, og derfor har muligt fosterskadende egenskaber og/eller skadende effekter på forplantningsevnen. Undersøgelserne, som er omtalt i Ingeniøren, peger også på dette problem, og Miljøstyrelsen vurderer, at det er en egenskab hos de fleste af denne type svampemidler. Miljøstyrelsen risikovurderer på denne baggrund hvert enkelt stof, og der godkendes ikke azol-svampemidler med en uacceptabel risiko.

 

I EU-regi er der truffet beslutning om 2 af de 18 azol-svampemidler, som er under vurdering i EU, og disse er blevet optaget på positivlisten til direktiv 91/414/EØF om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler. De øvrige forventes at være færdigvurderet i løbet af 2008.

 

Da alle pesticider i løbet af ganske få år vil være reguleret via direktivet om plantebeskyttelsesmidler, har den danske indsats på dette område været prioriteret igennem mange år, og et særligt fokusområde har været azol-svampemidlerne. Eksempelvis har Danmark, så snart den nye viden er blevet offentliggjort, rejst problematikken i teknisk sammenhæng i relevante myndigheder i EU, dvs. det Europæiske Fødevare og Sikkerheds Agentur (EFSA) og i det Europæiske Kemikaliekontor (ECB), i forbindelse med aktuel vurdering af azol-svampemidler.

 

Danske myndigheder og EU-myndigheder agerer altså i forhold til den foreliggende viden, og der er en bred erkendelse af, at mange azol-svampemidler har et hormonforstyrrende potentiale, udover de 4 azol-svampemidler nævnt i Ingeniøren.