J.nr. 453-00087

 

 

  

Den 6. september 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 262 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 262

”Vil ministeren oplyse eventuelle initiativer fra regeringen med henblik på opstramning af reglerne i EU, Østersøkonventionen, OSPAR og MARPOL?”

 

Svar

 

Jeg kan oplyse, der er regler om modtagefaciliteter for skibes kloakspildevand i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/59/EF af 27. november 2000 om modtagefaciliteter i havne til driftsaffald og lastrester fra skibe, men udover dette findes der i dag ikke regler i EU om udtømning af kloakspildevand fra skibe, ligesom der ikke er initiativer i gang på området. Ligeledes beskæftiger OSPAR sig i meget begrænset omfang med skibsfart, og har ingen initiativer angående dette emne.

 

Der er for tiden ingen initiativer i IMO, FN’s søfartsorganisation, angående kloakspildevand fra skibe. Området reguleres, som nævnt i mit svar på spørgsmål nr. 259, af bilag IV til MARPOL-konventionen. Bilaget trådte i kraft 27. september 2003. Jeg har sammen med de øvrige nordiske samarbejdsministre 5. september besluttet at opfordre HELCOM til at henvende sig til IMO med henblik på en skærpelse af reglerne.

 

Det falder godt i tråd med at HELCOM allerede har taget  spørgsmålet op. og det skal bl.a. drøftes på miljøministermødet 15. november, 2007 i Krakow, hvor HELCOM’s handlingsplan for Østersøen skal vedtages. Aktuelt er der lagt op til en samlet henvendelse til IMO om at udpege Østersøen som et særligt område. Dette kunne således resultere i, at der blev fastsat skærpede regler for udtømning af kloakspildevand i Østersøen. Imidlertid vil en behandling og vedtagelse af en sådan ændring formentlig have lange udsigter. Jeg har derfor bedt Miljøstyrelsen om at undersøge om problemet udover henvendelsen til IMO kunne håndteres ved en aftale med rederierne.