J.nr. ODE-001-00239

 

 

  

Den 26.juni 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 159 alm. del, stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 159

Vil ministeren i fortsættelse af MPU alm. del – svar på spørgsmål 137 og 138 redegøre for, hvorfor der ikke er behov for at foretage seismiske målinger for at konstatere, om jordbunden og undergrunden er i fortsat bevægelse, eftersom der ved ulykken i Seest var tale om en sprængning af særdeles stor styrke (2,2 på Richterskalaen) og med baggrund i, at katastrofeområdet er placeret i særdeles kuperet terræn?

 

Svar

Der har som nævnt i svaret på spørgsmål 137 ikke været gennemført seismiske undersøgelser ved miljømyndighederne for området, fordi seismiske målinger normalt ikke anvendes i miljømæssig sammenhæng.

 

GEUS oplyser, at eksplosionen med Richtertal 2,2 i Seest i sin forstyrrelse af jordens bevægelser skal ses i forhold til naturens bevægelser. Erfaringen i seismologi er, at der sker 2-10 små jordskælv pr. år i dansk område. Kun i hvert andet eller tredje år er der rapporter om, at mennesker har følt et af de største af disse jordskælv, med Richtertal 3-4. De spændingsændringer, som Seest-eksplosionen forårsagede, er små i forhold til det, naturen hele tiden udsætter os for. Erfaringen er, at der i Danmark ikke er grund til at tage hensyn til jordskælv i forhold til andre risici, når risiko bedømmes for små og store ingeniørarbejder. Helt parallelt er der ikke grund til at lave specialundersøgelser af jordens bevægelser ved Seest og overfladeterrænets kupering betyder intet i forhold til jordens dybere struktur.