J.nr. M 402-00011

 

 

  

Den 10. april 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 142 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 142

Køge kommunes rensningsanlæg har i efteråret 2006 i flere uger sendt forurenet vand ud i Lyngen Vandværks drikkevand, hvilket har ført til adskillige sygdomstilfælde. En borger har bedt kommunen svare på, hvem der har ansvaret og fået det svar, at der er der ingen der har, jf. vedlagte svar fra Køge Kommune.

 

Vil ministeren på den baggrund oplyse, hvem der indtil 1. januar 2007 har haft ansvaret for at føre tilsyn med kommunale rensningsanlægs tekniske installationer og dermed ansvaret for, at et rensningsanlæg ikke sender forurenet vand tilbage i drikkevandsforsyningen?

 

Svar

Kommunalbestyrelsen har ansvaret for indretning og drift af kommunens renseanlæg, herunder også for anlæggets drikkevandsinstallationer.

 

Indtil 1. januar 2007 førte amtsrådene tilsyn med de kommunale renseanlæg jf. den daværende miljøbeskyttelseslovs § 66, stk.4. og den daværende spildevandsbekendtgørelses § 52.[1] Det er i lovgivningen ikke nærmere specificeret, hvad dette tilsyn omfatter.

 

Amtsrådenes primære tilsynsindsats omfattede i praksis kontrol med overholdelse af renseanlæggenes udlederkrav, herunder stikprøvekontrol af det udledte spildevand.

 

Tilsynet omfattede derfor i praksis ikke inspektion af installerede vandforsyningsanlæg på renseanlæggene.

 

Kommunalbestyrelsen fører både før og efter 1. januar 2007 tilsyn med det tekniske anlæg ved almene vandforsyningsanlæg, jf. § 27 i den daværende tilsynsbekendtgørelse[2]. Ved vandforsyningsanlæg forstås her også de ledninger, som vandet udpumpes igennem (hoved-, forsynings- og stikledninger). Tilsynet omfatter bl.a. anlæggets indretning og funktion og dets vedligeholdelses- og renholdelsestilstand. Det er kommunalbestyrelsen, der træffer beslutning om det tekniske tilsyns hyppighed.

 

Med hensyn til forhold vedrørende vandinstallationer i bygninger har Erhvervs- og Byggestyrelsens oplyst følgende:

 

”Byggeloven finder bl.a. anvendelse ved opførelse af nybyggeri og tilbygninger samt ved ombygning af bygninger, som er væsentlig i forhold til bestemmelser i loven eller de i medfør af loven udfærdigede bestemmelser.

 

I byggelovgivningen er der ikke krav om offentlige tilsyn med eksisterende byggeri. Det er kommunalbestyrelserne, som administrerer byggelovgivningen. Byggelovens § 16 A, stk. 3 anfører, at bliver kommunen opmærksom på et ulovligt forhold, skal den søge forholdet lovliggjort, medmindre det er af ganske underordnet betydning.”



[1] Bekendtgørelse nr. 501 af 21. juni 1999 om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4.

[2] Bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.