Departementet

 

J.nr. ODE-001-00239

 

 

  

Den 10. april 2007

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 137 alm. del, stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

 

Spørgsmål 137

”Vil ministeren redegøre for de seismiske målinger og jordbundsundersøgelser, der er foretaget i forbindelse med og som konsekvens af katastrofen i Seest den 3. november 2004 og indtil dato ?”

 

Svar

Der har ikke været gennemført seismiske undersøgelser i katastrofeområdet af hverken det tidligere Vejle Amt, Kolding Kommune eller Region Syddanmark. Sidstnævnte er nu myndighed på jordforureningsområdet. Seismiske målinger foretages normalt ikke i miljømæssig sammenhæng.

 

Vejle Amt gennemførte jordbundsundersøgelser i beboelsesområdet op til fyrværkerifabrikken i dagene efter katastrofen. Resultaterne er offentliggjort i rapporten ”Fyrværkerikatastrofen i Seest – redegørelse for Vejle Amts indsats”, februar 2005.

 

Konklusionen på jordbundsundersøgelserne er, at jordprøver i beboelsesområdet op til fyrværkerifabrikken har vist, at der ikke er sket en jordforurening som følge af nedfald fra fyrværkeri.

Der er taget 33 prøver i den del af beboelsesområdet, hvor der er sket nedfald af fyrværkeri- og bygningsdele. Prøverne er taget i havebede i dybderne 0-2 cm og 15 cm.

 

Kolding Kommune anmodede den 11. november 2004 Vejle Amt om at udføre supplerende undersøgelser i den del af Kolding by, hvor røgfanen drev over. Amtet afviste, at der kunne være sket en jordforurening i øvrige dele af Kolding by, og embedslægen fastslog, at der med de foreliggende oplysninger ikke er grundlag for at antage, at der er en sundhedsmæssig betydende forurening i øvrige dele af Kolding by.

 

På foranledning af fyrværkerifabrikkens forsikringsselskab gennemførte Dansk Miljørådgivning en undersøgelse af jordprøver på fyrværkerifabrikkens ejendomme. Undersøgelsen blev lavet i samråd med Kolding Kommune og Vejle Amt. På de arealer, hvor der lå mest aske efter branden, var der en forurening af cadmium og kobber i overfladejorden (0-0,05 m). Fyrværkerigrunden er ryddet og den forurenede jord er fjernet. Grunden er derfor ikke kortlagt efter jordforureningsloven.

 

Endelig har Kolding Kommune med hjælp fra Dansk Miljørådgivning gennemført en forureningsundersøgelse i hele industriområdet (geotekniske undersøgelser og forureningsundersøgelse). Undersøgelserne skal danne baggrund for udviklingsmulighederne og eventuel ny arealanvendelse i industriområdet. Undersøgelsen retter sig ikke mod fyrværkerikatastrofen, da grunden er oprenset, men området er gammelt industriområde, hvor der bl.a. har ligget et teglværk og et slamsugerfirma.