J.nr. MST-103-00054

 

 

  

Den 13. april 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 127 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 127

Hvordan måler og moniterer Danmark i dag den stigende miljøpåvirkning, som det danske forbrug medfører ude i verden?

 

Svar

Miljøstyrelsen har oplyst, at der findes en række forskellige indikatorer til at vise et lands samlede globale miljøpåvirkning. De bagvedliggende metoder inddrager forskellige faktorer, og der findes ikke én metode, der giver det sande svar. I Danmarks seneste miljøtilstandsrapport ’Natur og Miljø 2005’ fra DMU, dækker kapitlet ’Danmark og det globale miljø’ denne problemstilling meget godt. I afsnittet gives tal for Danmarks miljøpåvirkning ved hjælp af en række forskellige indikatorer, bl.a:

 

¨       ’DMI’ – ’Direct Material Input’, som udtrykker den samlede vægt af de varer og ressourcer vi forbruger.

¨       Den ’Økologiske Rygsæk’, som er et udtryk for vægten af det ekstra ressourceforbrug, som er forbundet med produktionen af en given vare. Den ’økologiske rygsæk’ for en computer er f.eks. 1,5 tons.

¨     â€™TMI’ (Total Material Requirement), som er et udtryk for Danmarks totale ressourcetræk, dvs. DMI inklusiv den ’økologiske rygsæk’. ’TMI’ var tidligere omfattet af det danske indikatorsæt for bæredygtig udvikling, men denne indikator er udgÃ¥et, fordi data i mange lande til beregning af den økologiske rygsæk i mange tilfælde ikke er til stede.

¨       ’Det Økologiske Fodspor’, som er lig med ’det globale fodaftryk’og udtrykker det samlede globale areal, der er nødvendigt for at dække befolkningens forbrug.

 

Fælles for disse målemetoder er, at resultatet er et udtryk for miljøpåvirkningen både i Danmark og i udlandet, og en mere detaljeret differentiering mellem f.eks. den økologiske rygsæk af importerede varer og den økologiske rygsæk af eksporterede varer er nødvendig for at vurdere det danske forbrugs miljøpåvirkning ude i verden, hvilket også er omfattet af vurderingerne i ’Natur og Miljø 2005.

Hertil kommer naturligvis målinger og beregninger af en række emissioner, som påvirker det globale miljø, såsom drivhusgasser, og som er et resultat at produktion og forbrug i Danmark.

 

 

 

 

 

                                            Â