21. september 2007
Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 85 (alm. del), vedrørende fondsregler i andre lande, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 1. marts 2007.
Spørgsmål nr. 85
(alm. del), vedrørende fondsregler i andre lande
Skrivelse af 1. marts 2007
Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.
Spørgsmål:
Svar:
Den danske ambassade i Berlin oplyser, at tyske fonde, der støtter kulturlivet, i almindelighed er organiseret som stiftelser. De tyske stiftelser er hverken forpligtet til at oplyse om tilsagn og afslag over konkrete projektansøgninger eller om de økonomiske eller indholdsmæssige detaljer af deres tilsagn. Især de mellemstore og store stiftelser i Tyskland plejer dog på eget initiativ at oplyse ret grundigt om de kulturprojekter, de støtter – hyppigst i form af årsberetninger.
Den danske ambassade i Stockholm oplyser, at der efter svensk lov skelnes mellem stiftelser og fonde. Fonde har normalt større åbenhed end stiftelser, men hverken fonde eller stiftelser har nogen forpligtelse til at oplyse støttetildelinger eller støttebeløb.
Den danske ambassade i London oplyser, at der ikke i Storbritannien er nogen separat lovgivning mht. private fonde for kunst el. kultur. De fleste fonde vil dog være registrerede som velgørenhedsfonde i organisationen â€Charities Commissionâ€, og være underlagt regler og vedtægter formuleret af denne.
Det er et krav, at der før optagelse i Charities Commissions register angives formål med fonden, og at der efterfølgende aflægges årsrapporter og årsregnskaber. Fondene er ikke forpligtede til at oplyse, hvem de har givet legater/økonomisk støtte til.