23. marts 2007
Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 71 (alm. del), Kulturråd/kulturmiljøråd, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 23. februar 2007.
Spørgsmål nr. 71
(alm. del), Kulturråd/kulturmiljøråd
Skrivelse af 23. februar 2007
Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.
Spørgsmål:
For at fremme den frivillige udbredelse af kulturråd/kulturmiljøråd i de nye og større kommuner, bedes ministeren oversende et kort notat, der gennemgår 1) den typiske sammensætning af sådanne råd (med deltagelse af politikere og f.eks. lokale kulturembedsmænd, kunstnere, særligt interesserede borgere/repræsentanter for borgere) samt 2) give en kort oversigt over typiske sagsområder for et sådant råds arbejde. Det var også ønskeligt, hvis der var vedføjet konkrete eksempler på forretningsordener m.v. fra kommuner, der har særlig erfaring på dette område, og notatet således kunne blive en kortfattet best practices-fremstilling til glæde for kommuner, der overvejer at oprette et sådant råd.
Svar:
Som en konsekvens af kommunalreformen er de regionale faglige kulturmiljøråd ophørt ved udgangen af 2006.
I stedet har en kommune – eller flere kommuner i forening – mulighed for at nedsætte et lokalt kulturmiljøråd. Ordningen er frivillig.
Kulturmiljørådets opgave er at rådgive offentlige myndigheder med henblik på at understøtte de kulturhistoriske og bygningskulturelle værdier i den fysiske planlægning.
I bemærkningerne til lovforslaget anføres, at et kulturmiljøråd eksempelvis kan sammensættes med ekspertise indenfor bygningskultur, nyere tids kulturhistorie, arkæologi, byplanlægning, landskabsarkitektur og kunsthistorie.
På den givne foranledning har Kulturministeriet forhørt sig hos Kulturarvstyrelsen om status for kulturmiljøråd. Kulturarvstyrelsen oplyser, at det frem til i dag blot er Bornholms Regionskommune, der har truffet beslutning om at nedsætte et kulturmiljøråd. Det forventes nedsat i marts 2007 med sekretariat i Bornholms Regionskommune.
Rådet vil bestå af op til 10 medlemmer, som alle skal have faglig indsigt i bevaring af bygninger og/eller kulturmiljøer. Medlemmerne udpeges af følgende parter: Bornholms Museum, lokale bevaringsforeninger i fællesskab, rådgivende arkitekter lokalt, Dansk Byggeri lokalt og Bornholms Regionskommune.
Det er styrelsens forventning, at kommunerne, når de skal i gang med den fysiske planlægning, vil overveje oprettelsen af kulturmiljøråd. Styrelsen er orienteret om, at der flere steder arbejdes på oprettelse af kulturmiljøråd, og styrelsen vil følge udviklingen.
For så vidt angår nedsættelse af kommunale kulturråd, blev det i forbindelse med kommunalreformen besluttet, at kommunerne frivilligt kunne nedsætte lokale råd på f.eks. musik- og billedkunstområderne. Tværfaglige udvalg kan også nedsættes. Kulturministeriet har imidlertid ikke oplysninger om, hvorvidt kommunerne anvender disse muligheder.
Ministeriet har forespurgt Kommunernes Landsforening, som imidlertid har oplyst, at de ikke umiddelbart kan svare på de rejste spørgsmål.
Det kan dog oplyses, at en række kommuner, som har indgået en kulturaftale med staten, har etableret forskellige modeller for, hvordan de opretter lokale, rådgivende organer på kulturområdet.
Det er således et krav, at overvejelser om armslængde indgår i aftalerne. De indgåede aftaler er tilgængelige på Kulturministeriets hjemmeside www.kum.dk. Aftalerne anvendes, så vidt Kulturministeriet er orienteret, i stort omfang til gensidig inspiration.