NOTAT

 

Til ministeren

26. januar 2007

 

Besvarelse af samrådsspørgsmål R om grunden til at handlingsplanen for at tiltrække store idrætsbegivenheder endnu ikke er offentliggjort.

 

 

Spørgsmål R

Hvad er grunden til, at regeringens handlingsplan om at trække flere store idrætsbegivenheder til Danmark samt muligheden for at få OL til Danmark i år 2020 eller 2024 endnu ikke er offentliggjort og kan ministeren oplyse hvornår handlingsplanen forventes?

 

Svar

 

Jeg vil starte med at sige, at jeg er utrolig glad for den store interesse, der er for regeringens kommende handlingsplan for at trække store idrætsbegivenheder til Danmark. Det betyder meget, at der både fra politisk hold, fra idrættens verden og fra befolkningen er opbakning til arbejdet med at få de store idrætsbegivenheder til landet. Jeg synes, at det tegner godt for oplevelsesøkonomiens fremtid i Danmark.

 

Af regeringsgrundlaget fra februar 2005 fremgår det, at vi i indeværende regeringsperiode vil fremlægge en handlingsplan for at trække flere store idrætsbegivenheder til Danmark. Det er ikke nærmere præciseret, hvornår i regeringsperioden, planen vil blive fremlagt.

 

Fra regeringens side handler det bl.a. om en satsning på oplevelsesøkonomien, som er en industri i kraftig vækst på verdensplan. I takt med at samfundene bliver rigere, bliver viljen til at ofre ikke ubetydelige summer på de helt exceptionelle oplevelser større. Viljen til at rejse langt for at opleve sit hold spille en yderst vigtig kvartfinale ved VM i håndbold for herrer, eller ønsket om at opleve den stemning, der er på et OL stadion, har aldrig været større.

 

Eksponeringen af de store begivenheder i medierne har også oplevet et boom i de seneste år. Ikke mindst den nye teknologi har gjort det muligt at følge kampe live over nettet, og muligheden for selv at vælge hvilken kamp man vil se på tv er lige om hjørnet. For værtsbyen giver det ikke bare en betydelig turismeindtægt, men også en mulighed for at brande sin by som et oplagt turistmål.

 

På den baggrund er det min opfattelse, at afholdelsen af store idrætsbegivenheder er blevet en selvstændig industri, som det er værd at satse på både for Danmark og for landets kommuner. 

 

I kølvandet på afholdelse af internationale idrætsbegivenheder følger også en række andre værdifulde gevinster for et land. Gevinsterne indenfor områder som globalisering, sundhed og integration. Områder som alle står højt på vores politiske dagsorden. Og det der gør de store idrætsbegivenheder så unikke er, at det er muligt at nå alle tre områder på én gang.

 

Der er ingen tvivl om, at internationale idrætsbegivenheder i Danmark samtidig vil sætte fokus på topidrætsudøverne. Det kan medvirke til en øget interesse for idræt. En interesse, som ud over at styrke idrætslivet i Danmark kan stimulere den enkelte borger til at deltage aktivt i idrætslivet. På den måde kan idrættens store begivenheder være med til at skabe grundlaget for en idrætsbevidst og sundhedsfremmende levevis i Danmark.

 

At vi har behov for en samlet handlingsplan for at tiltrække store idrætsbegivenheder, understreges også af andre regeringsinitiativer. Regeringen vil for eksempel gerne have skabt vækst i turismeerhvervet. Dette skal blandt andet ske gennem en udvikling af det danske turistprodukt og en mere tydelig markedsføring af Danmark som turistmål.

 

Samtidig barsler regeringen med en handlingsplan for en offensiv global markedsføring af Danmark. I planen indgår et initiativ, som skal gøre 2009 til et internationalt sportsår i Danmark. Vi foreslår, at der skal afsættes 10 mio. kr. til at markedsføre Danmark i udlandet i forbindelse med de godt 15 internationale idrætsbegivenheder, som vi skal holde på dansk grund i 2009. Den største af dem bliver den olympiske kongres, som kommer til København i oktober. Her vil hele verdenspressens øjne være rettet mod København i 10 dage. Først for at få afgjort hvilken by der skal huse OL i 2016. Så skal der vælges præsident til IOC, og endelig vil kongressen sætte fokus på spørgsmålet om, hvilken vej den olympiske bevægelse skal gå i løbet af de næste 20 år. Det er en oplagt mulighed for at markedsføre Danmark og danske værdier, og den vil sportsåret 2009 være med til at sikre, at vi får udnyttet.

 

På nuværende tidspunkt er vi langt med selve udarbejdelsen af handlingsplanen. Vi har været igennem en længere proces, hvor vi først fik udarbejdet en konsulentrapport om potentialer og barrierer i forhold til at få et OL til Danmark. Med udgangspunkt i anbefalingerne i OL-undersøgelsen og ikke mindst Team Danmarks undersøgelse af idrætsfaciliteter til konkurrencebrug har vi haft fokus på, at handlingsplanen skal være både fremadrettet og holdbar. Da en satsning på dette område ikke er noget man effektuerer ”over night” er det vigtigt, at satsningen ikke blot er på den korte bane, men har et mere langsigtet perspektiv. Derfor tager det også tid at få udarbejdet en sådan handlingsplan.

 

Afslutningsvis vil jeg sige, at jeg forventer, at regeringen i løbet af foråret kan offentliggøre en både fremadrettet og holdbar handlingsplan for, hvordan vi i de kommende år kan trække flere af de helt store idrætsbegivenheder til landet.