Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

15. december 2006

 

 

Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 44 (Alm. del - bilag 80), tilgængelighed på museer, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 5. december 2006.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 44

(Alm. del - bilag 80), tilgængelighed på museer

Skrivelse af 5. december 2006

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5. december 2006 fra Anders J. Andersen, Vordingborg, jf. KUU alm. del – bilag 80.”

 

Svar:

Anders J. Andersen udtrykker utilfredshed med, at der ikke er adgang for kørestolsbrugere til de to statsanerkendte museer Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Faaborg Museum, der begge er hjemmehørende i fredede bygninger. Han finder, at museerne på den baggrund ikke bør modtage statsstøtte år efter år.

 

Jeg kan oplyse, at i henhold til museumslovens § 14, stk. 1, pkt. 13 skal museer, der modtager statsstøtte, tilstræbe den størst mulige tilgængelighed. De bygningsmæssige forhold på mange af de fredede danske museer gør imidlertid, at der i givet fald skal tænkes i særlige løsninger.

 

Kulturarvsstyrelsen har over for mig oplyst, at på Faaborg Museum har man allerede etableret flytbare ramper til udligning af mindre trin samt metalskinner til de større, og man arbejder p.t. på en løsning med etablering af en elevator til nogle af særudstillingslokalerne. På Vikingeskibsmuseet arbejdes der på at forbedre adgangsforhold og toiletfaciliteter for handicappede til vikingeskibshallen. Kulturarvsstyrelsen har imidlertid givet afslag på en ansøgning om at bygge et helt nyt hus uden om det fredede hus, og da den påtænkte handicapfacilitet var tænkt lagt i den nye bygning, afventer Kulturarvsstyrelsen en ny ansøgning fra museet. Kulturarvsstyrelsen afviser således ikke muligheden for, at der etableres handicapadgang til vikingeskibshallen, når blot det sker på en måde, der ikke anfægter bygningens fredningsværdier. Kulturarvsstyrelsen lægger i sit afslag op til en videre dialog med museet om en fremtidig løsning. 

 

Afslutningsvis vil jeg gerne tilføje, at Kulturministeriet i de senere år har sat øget fokus på den fysiske tilgængelighed i form af publikationer og konferencer. Dette har resulteret i forbedringer på en række statslige og statsanerkendte museer. Jeg er ikke tvivl om, at den fysiske tilgængelighed på flere kulturinstitutioner kan blive bedre, men jeg er overbevist om, at museerne er bevidste om deres ansvar og arbejder på at løse problemerne.