NOTAT

 

Til formanden for Folketingets Kulturudvalg Troels Christensen

13. april 2007

 

Sammenslutningen af Danske Kunstforeningers vandreudstillinger - baggrundsnotat

 

Baggrund

I forbindelse med Billedkunstlovens vedtagelse i 2002 blev forvaltningen af og beslutningen om en række tilskud på billedkunstområdet flyttet fra Kulturministeriet til Billedkunstrådet, nu Kunstrådets Fagudvalg for Billedkunst – herunder tilskuddene til en række organisationer, der står for vandreudstillinger på billedkunstområdet: Gymnasiernes Vandreudstillinger, Seminarernes Vandreudstillinger, Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger, Skolernes Kunstforening, Kunst på Arbejdspladsen, Arbejdernes Kunstforening samt Vandreudstillingernes Sekretariat, der var fællessekretariat for Gymnasiernes -, Seminariernes og Sammenslutningen af Danske Kunstforeningernes Vandreudstillinger.

 

Tilskuddene til ovennævnte organisationer figurerede før 2002 på tipsaktstykket, og beslutningen om støtte blev da truffet af Kulturministeriets departement.

 

Kunstrådets Fagudvalg for Billedkunst valgte fra 2005 at stoppe den økonomiske støtte til vandreudstillingerne. Inden da havde Kunststyrelsen bedt Rambøll Management om at lave en evaluering af Sekretariatet for Vandreudstillinger, herunder også Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger.

 

Rambøll konkluderede i sin rapport bl.a., at

 

 

 

 

 

 

 

Kunstrådets Fagudvalg for Billedkunst bevilligede december 2004 et tilskud på 750.000 kr. til en 6 måneders afvikling af Sekretariatet for Vandreudstillinger. Under denne afviklingsperiode oparbejdede Sekretariatet for Vandreudstillinger en yderligere gæld (46.000 kr.), som formanden for Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger bad Fagudvalget for Billedkunst om også at dække. Dette gjorde udvalget januar 2006.

 

Rambøll foreslog i sin rapport, at bevillinger til vandreudstillinger gives til konkrete udstillinger og med et konkret budget knyttet til hver enkel udstilling, så tilskuddet gives pr. aktivitet med den relevante kunstneriske kvalitet – og ikke som et automatiktilskud pr. år. Dette er også den måde, Kunstrådets Fagudvalg for Billedkunst i øvrigt bevilliger tilskud på.

 

Marts 2006 skrev Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger til kulturministeren, og ministeren svarede den 21. marts 2006, at vandreudstillingerne stadig kan søge Kunstrådet – men til konkrete udstillingsprojekter.

 

Materiale vedlagt

Rambøll Managements rapport fra 2004 om evaluering af Sekretariatet for Vandreudstillinger.

 

Kulturministerens brev af 21. marts 2006 til Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger.