Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

28. september 2007

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 112 (KUU alm. del), vedrørende bevaring af bygningskulturarven, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 13. juni 2007.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 112

(KUU alm. del), bevaring af bygningskulturarven

Skrivelse af 13. juni 2007

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

 

Spørgsmål nr. 112 :

 

Vil ministeren redegøre for, om de kommuner, der har fået lavet et kommuneatlas, løbende følger op på arbejdet og således sørger for at ajourføre atlasset?

 

Svar:  

 

Kulturarvsstyrelsen gennemførte i 2005 en undersøgelse af 10 kommuners erfaringer med kulturarvsatlas og de tidligere kommuneatlas.

 

I undersøgelsen blev der bl.a. spurgt til kommunernes brug af atlasset i bevaringsarbejdet, ajourføringen af SAVE-registreringerne, kriterierne for udpegning af de bevaringsværdige bygninger samt brugen af atlas i forhold til lokal- og kommuneplaner.

 

Besvarelserne viste, at hovedparten af kommunerne fandt, at kulturarvsatlas var et væsentligt redskab i planlægnings- og bevaringsarbejdet.

 

Kommuner, der har fået foretaget en SAVE-registrering af bygninger, skal i henhold til bekendtgørelsen om udpegning af bevaringsværdige bygninger i kommunerne (bkg. nr. 838 af 3. oktober 2002), efterfølgende træffe beslutning om udpegning af bevaringsværdige bygninger i kommuneplanerne. Mange af kommunerne i undersøgelsen havde udpeget bygninger ud fra de angivne bevaringsværdier i deres respektive atlas.

 

Kulturarvsstyrelsen har udviklet og i 2006 lanceret en offentlig tilgængelig digital bygningsdatabase (FBB), der bl.a. indeholder oplysninger om fredede og bevaringsværdige bygninger, og hvortil kommunerne løbende kan foretage indberetninger om ændringer i bevaringsværdier.

 

Kommunerne kan dermed uafhængigt af Kulturarvsstyrelsen og med brug af SAVE-metodikken og FBB selv igangsætte udpegninger af bevaringsværdige bygninger og løbende opdatere databaser og det kommunale plangrundlag.

 

Oplysninger om bevaringsværdier fra 74 atlasser kan i dag findes i FBB. Af disse er 22 siden idriftsættelsen blevet opdateret med nye oplysninger.