Dokument idnr.: 54766

 

 
 

 


Folketingets Kirkeudvalg

 

 

 

 

I brev af 2. marts 2001 (Alm. del-bilag 82) har udvalget udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

”38. Der er forkyndelsesfrihed i folkekirken, en frihed der er godt funderet i lovgivningen og i præsternes ansættelsesforhold, men er enkelte mandlige præsters afvisende holdning til visse fællesfunktioner/samarbejdsforhold med kvindelige præster forenelig med lovgivningen om mænds og kvinders ligestilling? Er der sanktionsmuligheder over for præster, der tilsidesætter ligestillings-

loven, og givet fald hvilke? ”

 

 

Svar:

 

I den gældende lovgivning er menighederne ved menighedsrådene sikret udstrakt frihed til at vælge sognets præst efter egen religiøse overbevisning og herunder lade forhold som kirkelig retning og præstens køn influere.

 

Der er imidlertid ikke gennem regler på området sikret enkelte mandlige præster ret til at nægte at samarbejde med kvindelige præster.

 

I praksis er sager af denne art ikke indbragt for kirkeministeren, men jeg er bekendt med at biskopperne, i tilfælde hvor enkelte præsters kirkesyn nødvendiggør det ved ordinationer og lignende, har tilrettelagt det sådan, at forholdet ikke har givet anledning til konflikt.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Johannes Lebech

 

 

 

 

 

 

 

Â