Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 325424

Dato: 26. april 2007

 

Folketingets Kirkeudvalg

Christiansborg

1240 København K

 


 


Kirkeudvalget har ved brev af 16. april 2007 (KIU alm. del – spørgsmål 30) bedt om min besvarelse af spørgsmål:

”Ministeren bedes oplyse hvilke rammer der er for religiøse hensyn i den praktiske tilrettelæggelse af det folkekirkelige arbejde, uden at det er en overtrædelse af undtagelsesbestemmelserne om forbudet mod diskrimination på grund af køn, herunder om det er i orden, at en mandlig præst ikke vil gå til alters/forestå altergang sammen med en kvindelig præst? Samt om der findes eksempler på, at en mandlig præst ikke vil lade sig ordinere af en kvindelig biskop.”

 

Svar:

Der findes ikke regler, der tillader mandlige præster at diskriminere deres kvindelige kolleger.

I det omfang præster er forpligtede til at samarbejde, er mandlige præster også forpligtede til at samarbejde med kvindelige præster.

Den enkelte præst har imidlertid stor selvstændighed i tilrettelæggelsen af sit arbejde, herunder i hvilket omfang man ønsker at samarbejde med andre.

Jeg er bekendt med, at biskopperne har tilrettelagt ordinationer og lignende således, at forholdet ikke har givet anledning til konflikt. Jeg kan i den forbindelse henvise til den vedlagte kopi af kirkeministerens svar af 13. marts 2001 til Folketingets Kirkeudvalg (alm. del - bilag 88), på udvalgets spørgsmål nr. 38 af 2. marts 2001.

Jeg er ikke bekendt med eksempler på mandlige præster, der ikke har villet lade sig ordinere af kvindelige biskopper. I så fald kan ansættelsen ikke gennemføres.

 

 

Bertel Haarder

 


 

                                                                  /Rasmus P. Larsen