Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 323256

Dato: 30. marts 2007

 

Folketingets Kirkeudvalg

 

[email protected]

 

Kirkeudvalget har ved brev af 16. marts 2006 (Alm. del. – spørgsmål 28) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere henvendelserne fra Danske Sømands- og Udlandskirker, jf. alm. Del – bilag 31 og 33, herunder den i bilaget nævnte underfinansiering på 3,7 mio. kr.”

 

Svar:

Danske Sømands- og Udlandskirker yder en vigtig bistand til danske folkekirkemedlemmer i udlandet og til dansksindede. Staten støtter i 2007 DSUK med en bevilling på 19,0 mio. kr.

Bevillingen står opført på finansloven under § 22.11.04. Forskellige tilskud som ”Overførselsudgifter til EU og øvrig udland”. Hermed er den automatisk og i en længere årrække blevet pristalsreguleret med nettoprisindekset. Imidlertid går størstedelen af tilskuddet til løn, og der er dermed sket en gradvis udhuling af tilskuddet. Fra 2008 opregnes lønandelen af tilskuddet med lønindekset, hvilket sikrer en mere korrekt udvikling af bevillingen.

Som på alle andre bevillingsområder er det tilskudsmodtagers ansvar at få tilskud, andre indtægter og de samlede udgifter til at slå til. DSUK kan både øge sine indtægter ved at få en større bevilling og ved at øge medlemsbetalingen og skaffe yderligere indtægter fra basarer, indsamling og gaver.

Både jeg og mine embedsmænd har holdt møder med DSUK, og der er en igangværende dialog om blandt andet præsterne i DSUKs forhold til folkekirken, biskoppeligt tilsyn med præsterne og selvfølgelig DSUK økonomi i forhold til finansloven for 2008. Denne dialog er ikke afsluttet, og jeg kan derfor ikke på nuværende tidspunkt sige noget endegyldigt om udfaldet heraf.

 

 

Bertel Haarder

                                                                 /Klaus Kerrn-Jespersen