Folketingets Kirkeudvalg

 

 

 

Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 319287

Dato: 23. februar 2007

 

Kirkeudvalget har ved brev af 9. februar 2007 (KIU alm. del – spm. 25) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

”Med henvisning til henvendelse fra Folketingets Ombudsmand, jf. alm. del – bilag 22, bedes ministeren oplyse, om han agter at ændre menighedsrådsloven, som Ombudsmanden henstiller”.

Svar:

Jeg kan oplyse, at der er en lang række forhold i menighedsrådsloven, som reguleres efter anden lovgivning, herunder ansættelsesretlige forhold. Såfremt alle disse forhold skulle fremgå af menighedsrådsloven, ville den blive ganske uoverskuelig, herunder særligt for de menighedsrådsmedlemmer for hvilke loven er et væsentligt arbejdsredskab.

I stedet for en ændring af menighedsrådsloven har Kirkeministeriet derfor den 19. februar 2007 udsendt et cirkulære til stiftsøvrighederne, provstiudvalgene og menighedsrådene, om ansættelse af kirkeværger, som vedlægges som bilag. I cirkulæret præciseres det, hvorledes der ansættelsesretligt skal forholdes med kirkeværger, der ikke er medlem af menighedsrådet. Problemstillingen, samt cirkulæret, er endvidere omtalt i de almindelige bemærkninger til det forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd, lov om valg til menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi, som jeg har fremsat i Folketinget den 22. februar 2007. Af lovforslagets § 1, nr. 5, fremgår endvidere, at der for fremtiden skal vælges en kasserer inden for menighedsrådets midte, hvorfor den ansættelsesretlige problemstilling vedrørende menighedsrådets kasserer ikke længere er aktuel.

Kopi af nærværende er sendt til Folketingets Ombudsmand.

 

 

Bertel Haarder

 

                                            /                                           Lise-Lotte Gümoes

                                                                                       Fuldmægtig