Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 316680

Dato: 31. januar 2007

 

Folketingets Kirkeudvalg

 

 

 

Kirkeudvalget har brev af  25. januar 2007 (KIU alm. del - spm. 21) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Kristeligt Dagblad den 17. januar 2007 ”Ingen kirke til danske Irak-soldater.”

Svar:

Jeg kan oplyse, at værnspræster stilles til rådighed af folkekirken for forsvaret, og at de oppebærer sædvanlig løn fra stiftet under tjeneste i forsvaret. Ved længerevarende udstationering, som f.eks. nu i Irak, sker der dog refusion af udgifter fra Forsvarsministeriet. Forsvaret yder ud over lønnen de særlige løntillæg og godtgørelser, som måtte være fastsat af Forsvarsministeriet for denne form for tjeneste.

Ansættelse som værnspræst forudsætter den stedlige biskops godkendelse, og det gejstlige tilsyn med værnspræster varetages af de tre værnsprovster og biskoppen over Københavns stift. Det er imidlertid Forsvarets Personeltjeneste, som ansætter værnspræster på en rådighedskontrakt, og det er Forsvarskommandoen, som fastsætter de nærmere bestemmelser for den praktiske tilrettelæggelse af den gejstlige tjeneste mv. i forsvaret, også under udstationering.

Værnspræster står i øvrigt uden for den militære rækkefølge, og deres opgave er at være præster og ikke soldater. De er nonkombattanter og nyder særskilt beskyttelse efter Genève-konventionen.

Det tilkommer ikke mig som kirkeminister at blande mig i indretningen af danske militærlejre, men jeg har da både noteret mig, at hærprovst Ole Brehm Jensen ifølge artiklen accepterer løsningen med at låne et telt i den engelske nabolejr, og at chefen for logistikafdelingen ved Hærens Operative Kommando giver udtryk for en pragmatisk tilgangsvinkel til problemet.

 

 

Bertel Haarder

/

                                                                                            

Paolo Perotti

                                                                                                     Kontorchef

                                                                                                                                                      Â