Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. december 2006

Sagsnr.: 3913


 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 16. november 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 98

 

Spørgsmål 98:

”Ministeren bedes kommentere materialet udleveret ved Ib Holm’s foretræde for udvalget den 15. november 2006, vedrørende bekendtgørelse om mærkning af fødevarer m.v., jf. alm. del – bilag 93.”

 

Svar:

Ib Holm stiller forslag om et projekt, der går ud på at registrere alle fødevarer i en database med oplysninger om ingredienser, næringsdeklarationer, fuldstændige oplysninger om tilsætningsstoffer, udvidede oplysninger om allergene stoffer m.v. Formålet er kontrol, bedre forbrugeroplysning, hjælp til forskning og erhvervets udvikling af nye produkter samt diverse andre positive sideeffekter.

 

Jeg er enig med Ib Holm i, at det er vigtigt, at forbrugerne har troværdige og fyldestgørende oplysninger, når de skal træffe deres valg af fødevarer. Regeringen arbejder derfor aktivt på at forbedre forbrugeroplysningen gennem et bredt spektrum af initiativer, som jeg netop har redegjort for i den fødevarepolitiske redegørelse.

 

I forhold til den offentlige kontrol finder jeg, at prioriteringerne skal lægges gennem de øgede kontroltiltag og samarbejde med virksomhederne. Bl.a. kan jeg nævne, at regeringen vil fortsætte dialogen med erhvervet i forhold til forbedring af egenkontrollen, ligesom der iværksættes en lang række af initiativer, der gør det muligt at slå hårdere ned på fødevarevirksomheder, der ikke overholder reglerne.

 

Ib Holm’s forslag rummer imidlertid en række elementer, der kan være til gavn for erhvervet, forskningen og udviklingen af nye kvalitetsprodukter. Ib Holm har derfor mulighed for at tilpasse projektforslaget med henblik på en eventuel efterfølgende finansiering gennem fødevareindustrien, forskningsinstitutionerne og de innovations- og forskningsmidler, som regeringen via Fødevareministeriet stiller til rådighed til finansiering af innovation og forskning indenfor fødevaresektoren.

 

Lars Barfoed                                                                                                              

        /Heidi Søltoft