Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 5. december 2006

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3857


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 9. november 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 83:

 

Spørgsmål 83:

”Fungerer myndighedernes vejledning i forbindelse med virksomhedernes egenkontrolprogram efter ministerens mening godt og er den tilstrækkelig?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg henhold mig:

 

”Virksomhederne er ansvarlige for, at fødevarelovgivningen overholdes, og at de fødevarer, der sælges, er sikre og egnede til konsum. Det er et helt overordnet princip, og det er helt afgørende, at fødevarevirksomheder i alle led er bevidste om dette ansvar og har vilje og den nødvendige viden til at løfte opgaven. Med egenkontrollen har virksomheden et værktøj til at sikre, at den kan leve op til dette ansvar.

 

En virksomheds egenkontrol beskrives i et egenkontrolprogram, som virksomheden selv udarbejder. Egenkontrollen i den enkelte virksomhed fastlægges på den måde, at virksomheden på baggrund af sine aktiviteter udpeger de steder, hvor tingene kan gå galt samt opstiller nogle forebyggende handlinger, der sikrer, at forbrugerne ikke bliver syge af den mad, som virksomhederne fremstiller eller sælger.

 

En lang række brancheorganisationer har udarbejdet vejledninger - også kaldet branchekoder – der vejleder virksomheder om, hvordan de kan tilrettelægge et risikobaseret egenkontrolprogram således, at fødevarelovgivningen overholdes og sundhedsfarer styres. Branchekoderne foreslår bl.a. en række operative egenkontrolprocedurer, som virksomhederne kan benytte og tilpasse til deres eget egenkontrolprogram.

 

Fødevarestyrelsen vurderer branchekoder bl.a. for at sikre, at deres indhold er praktisk anvendelige for de brancher, som de gælder for, og at de er forenelige med fødevarelovgivningen. Erfaringsmæssigt bidrager branchekoder værdifuldt og effektivt som vejledning til at lette og styrke virksomhedernes arbejde med etablering og udførelse af egenkontrol.

 

Fødevarestyrelsens vejledning om reglerne for egenkontrol foregår i overensstemmelse med Fødevarestyrelsens generelle principper. Kontrollen skal være forebyggende, og en væsentlig og ofte meget effektiv del af kontrollen er at vejlede fødevarevirksom­hederne, så de forstår reglerne og motiveres til at følge dem.

 

Helt konkret foregår vejledning om reglerne for egenkontrol i forbindelse kontrolbesøg eller ved virksomhedernes henvendelse til fødevareregionerne. Derudover har fødevarestyrelsen udarbejdet en egenkontrolvejledning og en række foldere om egenkontrol, ligesom der kan indhentes vejledning om egenkontrol på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

Fødevarestyrelsen vurderer virksomhedernes egenkontrolprogram ved hvert kontrolbesøg. Kontrolbesøget tager sit udgangspunkt i den egenkontrol, som virksomheden har etableret og udført, og man vil tage en drøftelse med virksomheden om de fejl, der er fundet, om hvordan virksomheden har rettet dem, og om egenkontrollen er tilstrækkelig og dækkende.

 

Fødevarestyrelsen kan oplyse, at der løbende er fokus på at forbedre vejledning om fødevarelovgivningen om egenkontrol. Fødevarestyrelsen er i løbende dialog med brancheorganisationerne om egenkontrol og branchekoder. Dialogen har bl.a. foregået i relation til Fødevarestyrelsens ”Evaluering af egenkontrol i detailleddet” og i forbindelse med Fødevarestyrelsens bestræbelser på at reducere de administrative byrder forbundet med virksomhedernes overholdelse af egenkontrolkravene. Evalueringen har blandt andet vist, at der er behov for at udvikle og forbedre egenkontrollen. Formålet med dialogen er således netop også at foreslå initiativer, der forbedrer og styrker gennemførelse af egenkontrol i fødevarevirksomhederne på en sådan måde, at virksomhedernes arbejde med egenkontrollen lettes samtidig med, at egenkontrollen fortsat sikrer, at fødevaresikkerheden ligger på et højt niveau. Nogle af indsatsområderne i den forbindelse handler om at styrke udbredelse af branchekoderne samt forbedre og målrette information og vejledning om egenkontrollen.”

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

 

                                                                                                                     /Birgit Gottlieb