Folketingets Udvalg for

Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

København, den 1. december 2006

Sagsnr.:  1657

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af den 9. november 2006 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 81:

 

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspørgsmål Q-U om bekæmpelsen af salmonella DT 193 den 8. november 2006 oversende en redegørelse om Plantedirektoratets stikprøvekontrol af foder?”

 

Svar:

 

Plantedirektoratet har oplyst følgende, hvortil jeg skal henholde mig:

 

”Plantedirektoratets analytiske kontrol med salmonella omfatter prøveudtagning på skibe og lastvogne samt på lagre og produktionsvirksomheder.

 

I skemaet nedenfor listes de gennemførte salmonellaprøver i perioden 1. januar 2006 til 22. november 2006.

   

Prøvetype

Antal prøver

Antal positive

Kommentarer

Fodermiddelprøver fra lagre (sojaskrå, rapskage, solsikkeskrå)

208

9

Minimum 115 prøver er af importerede fodermidler

Kornprøver (hvede og byg)

420

1

Kortlægningsprojekt af dansk korn

Skibe (importkontrol)

107

2

Alle 107 prøver er import

Proceskontrol

1.536

39

Fund af salmonella i proceskontrollen kan stamme fra importerede fodermidler

Transport

173

2

Fund af salmonella i lastvogne kan stamme fra importerede fodermidler

I alt

2.444

53

 

 

Plantedirektoratet har fulgt op på alle positive prøver.

 

Kornprøverne af hvede og byg er egentlig stikprøvekontrol. De øvrige prøver er udtaget som målrettede prøver.

 

Plantedirektoratet opdeler prøvetagning i målrettede prøver og tilfældigt udtagne prøver. Tilfældigt udtagne prøver kaldes også stikprøver.

 

En målrettet prøve er udtaget hvor der er størst sandsynlighed for at kunne finde en given overtrædelse eller forurening. Målrettede prøver giver en mere effektiv udnyttelse af Plantedirektoratets analyser, men kan kun med forsigtighed bruges til at sammenligne en variation fra år til år, og det er uden mening at udregne gennemsnit.

 

Stikprøver er udtaget tilfældigt, så alle partier af for eksempel kalvefoder i 2006 i Danmark har lige stor sandsynlighed for at blive prøvetaget. Det betyder, at det vil være muligt at sammenligne f.eks. gennemsnit og variation på forskellige tidspunkter eller steder. Stikprøver er imidlertid meget ressourcekrævende, hvis de bruges til at kontrollere overholdelse af regler, idet der ofte skal tages mere end hundrede gange så mange prøver for at finde de samme fejl som i en målrettet prøvetagning.

 

Plantedirektoratet har derfor som hovedprincip at kontrolprøver af foder skal udtages målrettet. Kun i kortlægnings- og overvågningsprojekter tages prøverne ud som ægte stikprøver.

 

På Plantedirektoratets hjemmeside http://www.pdir.dk/Default.asp?ID=2862 findes alle resultaterne fra salmonellakontrollen fra 2000 til 2005 opgjort kvartalsvis, for 2006 findes resultaterne på http://www.pdir.dk/Default.asp?ID=8374 ”

 

 

 

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

                                                                                                        / Jette Petersen