Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

17. november 2006

J. nr.: 3722

 

 

 

 


 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 25. oktober 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende stillede spørgsmål 51:

 

Spørsgsmål 51:

Vil ministeren oplyse om vedtagelsen af kommissionsforordningen om fastsættelse af en grænseværdi for rester af de veterinære lægemiddelstoffer Triclabendazol og Firocoxib i levnedsmidler konkret for disse stoffer har betydet en forbedring eller en forringelse af beskyttelsesniveauet i Danmark?

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Der er fastlagt procedurer i EU for vurdering af lægemiddelrester i kød og mælk til konsum. Disse procedurer sikrer, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko forbundet med at indtage produkter, der overholder de fastsatte grænseværdier for lægemiddelresten.

 

For så vidt angår lægemiddelrester af triclabendazol er der forelagt dokumentation for, at lægemidlet er så fast bundet til kød og indmad fra det behandlede dyr, at det ikke optages i organismen, når man spiser det, men udskilles direkte og uforandret. Derfor har man i EU vurderet, at man kunne hæve grænseværdierne, uden at det er forbundet med en øget risiko for forbrugerne.

 

Firocoxib er et nyt lægemiddel til heste. Det er vurderet i henhold til gældende principper og frembyder derfor ingen sundhedsmæssig risiko for forbrugerne.

 

Beskyttelsesniveauet for stofferne triclabendazol og firocoxib er dermed ikke forringet.”

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

                                                                                       / Birgit Gottlieb