Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

13. november 2006

J. nr.: 3699

 

 

 

 


 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af den 23. oktober 2006  (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 50:

 

Spørgsmål 50:

”Vil ministeren oplyse, om vedtagelsen af de ændringer af Rådets direktiver 76/895/EØF, 86/362/EØF og 90/642/EØF, som blev annonceret i EUU alm. del – bilag 17 på nogen områder har betydet forringelser af det danske beskyttelsesniveau i forhold til niveauet før denne vedtagelse?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”EUU alm. del bilag 17 handler om Kommissionens forslag, SANCO 10440/2006 rev. 1, der er et forslag om nye maksimalgrænseværdier for pesticidrester i fødevarer for aktivstofferne Phosphamidon og Mevinphos.

 

Baggrunden for forslaget er nye oplysninger om stoffernes giftighed (toksikologi) og forbrugerindtag. For begge stoffer gælder, at der er fastsat EU-grænseværdier og i forslaget bliver grænseværdierne sat ned til LOD (laveste analytiske detektionsgrænse). Fødevarestyrelsen finder det vigtigt, at grænseværdierne sættes så lavt som muligt, både under hensyn til en sundhedsmæssig vurdering og i henhold til  god landbrugsmæssig praksis (GAP), der fastsætter den korrekte anvendelse af stofferne. I dette tilfælde nedsættes grænseværdierne blandt andet på grund af nye oplysninger om toksikologi. Forslaget blev vedtaget med kvalificeret flertal på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 13. oktober 2006. På denne baggrund er det Fødevarestyrelsens vurdering, at vedtagelsen af forslaget samlet set øger beskyttelsesniveauet i Danmark, og dermed ikke vil betyde forringelser af det danske beskyttelsesniveau i forhold til niveauet før vedtagelsen”.

 

 

 

Lars Barfoed

 

                                                                                                                            / Birgit Gottlieb