Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 6. november 2006

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3647


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 13. oktober 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 46:

 

Spørgsmål 46:

”Vil ministeren, i forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del – samrådsspørgsmål D den 11. oktober 2006 om den seneste rapport om dyrevelfærd, oplyse, hvad det har ført til i form af bøde og politianmeldelser, når velfærdskontrollen har konstateret, at der er sket afhorning af kalve uden bedøvelse?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Som det fremgår af rapporten om kontrol af dyrevelfærd 2005, er der ved velfærdskontrollen i 2005 indgivet to anmeldelser til politiet for, at kalve er afhornet uden forudgående bedøvelse.

 

I henhold til § 1 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 828 af 7. november 1997, må afhorning af dyr kun foretages af en dyrlæge under anvendelse af bedøvelse. Det fremgår også, at afhorning af kalve under 3 måneder kan foretages af producenten, såfremt bedøvelse af den enkelte kalv er foretaget af en dyrlæge umiddelbart forud for afhorningen.

 

Undersøgelser på den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole af afhorning af kalve med og uden forudgående bedøvelse har vist, at kalve, der ikke bedøves forud for afhorning, udsættes for en høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe.

 

Det Veterinære Sundhedsråd har i en konkret sag, hvor en landmand havde afhornet 3 kalve uden bedøvelse den 24. marts 1999, udtalt, at landmanden ”Ved sin handlemåde har udsat dyrene for en høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe.

 

Såfremt kalvene på afhorningstidspunktet var under 3 måneder gamle, vil Rådet betegne forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens[1] § 1 og § 2, samt § 1, stk. 2 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 828 af 7. november 1997 om afhorning af dyr.

 

Såfremt kalvene på afhorningstidspunktet var over tre måneder gamle, vil Rådet betegne forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens § 1, § 2 og § 14, stk.1, samt § 1, stk. 1 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 828 af 7. november 1997 om afhorning af dyr, samt § 8 i lov nr. 433  af 9. juni 2004 om dyrlæger.”

 

Såfremt det ved velfærdskontrollen konstateres, at en landmand har afhornet dyr i sin besætning, uden at dyrene forudgående er bedøvet, vil der, jf. § 20, stk. 1 i dyreværnsloven, blive indgivet anmeldelse for forholdet til politiet.

 

Der er ved velfærdskontrollen i 2005 endvidere indgivet en politianmeldelse for afhorning af kalve med ætsende stoffer, hvilket i henhold til § 3 i bekendtgørelsen om afhorning af dyr er forbudt.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     / Thomas Elvensø

 



[1] Lovbekendtgørelse nr. 344 af 13. maj 2005 af dyreværnsloven