Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 6. november 2006

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3645


 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 12. oktober 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 38:

 

Spørgsmål 38:

”Vil ministeren, i forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del – samrådsspm. D den 11. oktober 2006 om den seneste rapport om dyrevelfærd, oplyse hvor mange indskærpelser, der fører til politianmeldelse?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der er ansvarlig for gennemførelsen af velfærdskontrollen i besætninger. Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Når der ved velfærdskontrol i en besætning konstateres, at Justitsministeriets lovgivning på dyrevelfærdsområdet ikke er overholdt, vil dette afhængig af forholdenes karakter indebære, at et eller evt. flere forhold indskærpes, eller at besætningsejeren meldes til politiet, fordi der ved det ordinære besøg konstateres forhold, der vurderes at være groft uforsvarlig behandling af dyr, forhold, der har karakter af mishandling eller særlige tilfælde af uforsvarlig behandling af dyr.

 

På dyreværnsområdet anvendes indskærpelser på forhold af meget forskelligartet karakter, for nogle indskærpelsers vedkommende vil det ikke være nødvendigt at følge op, medens der i andre tilfælde er tale om indskærpelser af en sådan karakter, at der må aflægges et opfølgende besøg for at konstatere, om der er rettet op på indskærpede forhold. Hvis det ved et opfølgende besøg i besætningen konstateres, at der ikke er rettet op på forholdene, således, at der fortsat er dyreværnsmæssigt uforsvarlige forhold i besætningen, følges indskærpelsen op med en politianmeldelse.

 

Der blev ved velfærdskontrollen i besætninger i 2005 indgivet i alt 82 politianmeldelser. Det er imidlertid ikke opgjort hvor mange, der er indgivet ved det ordinære besøg og hvor mange, der er et resultat af et opfølgende besøg. Det bemærkes, at et antal af de indskærpelser, der er givet ved velfærdskontrollen i besætninger i 2005, først vil blive fulgt op ved et opfølgende besøg i 2006. Det kan således ikke udelukkes, at velfærdskontrollen i besætninger i 2005 giver anledning til et større antal politianmeldelser end det nævnte.”

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     / Thomas Elvensø