Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3645


 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 12. oktober 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 37:

 

Spørgsmål 37:

”Vil ministeren, i forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del – samrådsspm. D den 11. oktober 2006 om den seneste rapport om dyrevelfærd, oplyse hvor lang tid der går fra en indskærpelse er givet til fødevareregionerne følger op på denne?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der er ansvarlig for gennemførelsen af velfærdskontrollen i besætninger. Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Som det fremgår af svaret på spørgsmål 35, anvendes indskærpelser på dyrevelfærdsområdet ved forhold af meget forskelligartet karakter. For nogle indskærpelsers vedkommende vil det ikke være nødvendigt at følge op. Såfremt der konstateres forhold, der vurderes at være groft uforsvarlig behandling af dyr, eller som har karakter af  mishandling, vil dette blive meldt til politiet. Opfølgende besøg kommer således på tale i de tilfælde, hvor et eller flere forhold i en besætning vurderes at være uforsvarlig behandling af dyr. Fødevarestyrelsen har i juni i år udsendt en vejledning til fødevareregionerne om opfølgning ved velfærdskontrol i besætninger med kvæg og svin. I vejledningen kategoriseres en række forskellige forhold med henblik på at kunne målrette de opfølgende besøg således, at der gives højeste prioritet til besætninger, hvor der er konstateret en særlig type af uforsvarlig behandling, eller hvor der er givet mere end én alvorlig indskærpelse. I disse besætninger skal opfølgning ske senest to måneder efter det ordinære kontrolbesøg. Opfølgning på andre tilfælde af uforsvarlig behandling af dyr skal ske inden for en passende tidsperiode, der er afhængig af karakteren af de forhold, der er konstateret i besætningen.

 

Det skal bemærkes, at opfølgning i nogle tilfælde kan ske uden, at den tilsynsførende dyrlæge aflægger et opfølgende besøg i besætningen. Som eksempel herpå kan nævnes besætninger, hvor opsætning af alarmanlæg til at advare besætningsejeren om et evt. svigt i de elektriske installationer, er indskærpet. Her kan opfølgning ske ved, at kvittering for udført arbejde sendes til fødevareregionen.”

 

 

Lars Barfoed                                                                                                                       / Thomas Elvensø