Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 17. november 2006

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3645


 

 

 

I min besvarelse af 6. november 2006 af spørgsmål 36 fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, oplyste jeg, at Justitsministeriet er anmodet om bidrag, da spørgsmålet vedrører Justitsministeriets ressortområde.

 

Spørgsmål 36 har følgende ordlyd: ”Vil ministeren, i forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del – samrådsspm. D den 11. oktober 2006 om den seneste rapport om dyrevelfærd, oplyse om det er korrekt, når Dansk Kvæg i brev af 10. oktober 2006 anfører, jf. FLF alm. del – bilag 22, at Justitsministeriet administrativt forventes at tillade brug af rygmavsstøder frem for afblødning ved aflivning af kalve?”

 

Jeg har nu modtaget følgende besvarelse fra justitsministeren, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Justitsministeriet har tidligere modtaget en henvendelse fra Dansk Kvæg vedrørende brug af rygmavsstøder som alternativ til afblødning ved aflivning af dyr uden for slagterierne.

 

Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at ministeriet med hjemmel i bl.a. dyreværnslovens § 13, stk. 2, har udstedt bekendtgørelse nr. 1037 af 14. december 1994 om slagtning og aflivning af dyr med senere ændringer, herefter benævnt slagtnings- og aflivningsbekendtgørelsen. Bekendtgørelsen gennemfører Rådets direktiv 93/119/EF af 22. december 1993 om beskyttelse af dyr på slagte- eller aflivningstidspunktet (EF-Tidende 1993 L 340, s 21) med senere ændringer i dansk ret. Bekendtgørelsen og det nævnte direktiv indeholder en række nærmere regler om, hvilke bedøvelses- og aflivningsmetoder der kan anvendes ved slagtning og aflivning af dyr.

 

Justitsministeriets slagtnings- og aflivningsbekendtgørelse er i øjeblikket under revision og i den forbindelse undersøges bl.a., hvorvidt det er muligt inden for rammerne af direktivet at tillade brug af rygmavsstøder som alternativ til afblødning ved aflivning af dyr uden for slagterierne. Justitsministeriet vil samtidig vurdere, om en ændring af slagtnings- og aflivningsbekendtgørelsen måtte være påkrævet i denne sammenhæng.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     / Thomas Elvensø