Folketinget
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 21. september 2007

 

 

 

 

Folketingets fødevareudvalg har ved skrivelse af 20. september 2007 anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål vedr. forslaget om at nulstille udtagningsforpligtelsen i 2008.

 

 

Spørgsmål nr. 350

 

”Vil ministeren i forlængelse af ministerens svar på FLF alm. del - samrådsspm. BY den 20. september 2007 kommentere en udmelding fra Landbrugsraadet om, at der ydes støtte til brakarealer, som ikke er egnet til at blive dyrket?”

 

 

Svar:

Det er en betingelse for støtteberettigelse af arealer under enkeltbetalingsstøtteordningen, at de kan betegnes som ”landbrugsarealer”. Det betyder, at naturarealer som heder, klitter og moser ikke er støtteberettigede. Som støtteberettigede landbrugsarealer anses i henhold til forordningsreglerne dyrkede arealer, permanente græsarealer, udtagne arealer og udyrkede arealer. For de udyrkede arealer, dvs. braklagte arealer og frivilligt udyrkede landbrugsarealer, gælder det, at de skal holdes i god landbrugsmæssig og miljømæssig stand, hvilket i Danmark indebærer, at de skal slås mindst hvert andet år.

 

Visse arealer, som fx lave /våde og/eller små/ukurante, som har været braklagt gennem flere år, vil naturligvis kræve en større indsats for at kunne dyrkes igen. Det er netop dette forhold, som bevirker, at det skønnes, at kun en del af de p.t. braklagte arealer vil blive taget under dyrkning ved en nulstilling af udtagningsforpligtelsen i 2008.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Peter Anthonisen