Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri



 

København, den 10. oktober 2007

Sagsnr.: 8587

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 13. september 2007 (FLF alm. Del) anmodet om min besvarelse af spørgsmål 340:

 

Spørgsmål 340:

 

 

Vil ministeren oplyse
• til hvilken type arealer, der kan ydes tilskud til pleje af græs- og naturarealer og oplyse,
• om der i perioden 2004-07 er sket ændringer betingelserne for, hvilke arealer, der er berettigede til tilskud til pleje af græs og natur, og
• hvor store de potentielle støttearealer har været i henholdsvis 2004, 05, 06 og 07?

 

 

Endeligt svar:

Ad 1.

Der kan ydes tilskud til alle arealer, der er beliggende inden for SFL-område. (Særligt Følsomme Landbrugsområder, en udpegning, der sidst blev revideret af amterne i 2006). Der må på arealet ikke i forvejen foreligge forpligtelse til udtagning af produktionen, afgræsning, slæt eller afpudsning i medfør af anden lovgivning, aftale eller servitut. Arealerne skal kunne anvendes til afgræsning og/eller høslæt. Det vil sige, at arealet skal fratrækkes vandlidende og tilgroede områder.

 

Ad 2.

Der er i perioden ikke sket ændringer i forhold til hvilke arealer, der kan opnå tilskud jf. ovenfor. I 2004 og 2005 var det nødvendigt at prioritere mellem de indkomne ansøgninger, idet alle ansøgninger ikke kunne imødekommes inden for den afsatte økonomiske ramme. Prioriteringen fulgte de kriterier, der var opstillet i bekendtgørelsen, og alle ansøgninger, hvor arealerne var beliggende inden for Natura 2000 områder, fik tilsagn. I 2006, som var det sidste år i det tidligere landdistriktsprogram, blev der kun blev givet tilsagn om 1-årige forlængelser af eksisterende tilsagn i Natura 2000 områder, som udløb i 2006.

 

i 2007 er der gennemført en forenkling af regelsættet, og antallet af tilsagnstyper er begrænset til henholdsvis tilsagn med forpligtelse til afgræsning og tilsagn med forpligtelse til afgræsning eller slæt. Fødevareministeriet forventer at kunne imødekomme samtlige ansøgninger om tilskud til afgræsning og /eller slæt i 2007.

 

 

Ad. 3.

De potentielle arealer for indgåelse af tilsagn om tilskud til pleje af græs- og naturarealer svarer til den samlede SFL-udpegning , hvor der jf. ovenfor ikke i forvejen foreligger forpligtelse til udtagning af produktionen, afgræsning, slæt eller afpudsning i medfør af anden lovgivning, aftale eller servitut, ligesom arealerne skal kunne anvendes til afgræsning og/eller høslæt. Det samlede SFL areal udgør i 2007 ca. 1. mio. ha og har været stort set uændret i perioden 2004 til 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Ulla Heiden