Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

Den 26. september 2007

J.nr. 5502

 


 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 10. september 2007 (Ad  FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 334:

”Hvad vil ministeren gøre for at fremskynde udfasningen af de skadelige farvestoffer E102, E104, E110, E122, E124 og E129 samt sørge for at EU’s fødevaremyndighed (EFSA) hurtigst muligt genovervejer, om disse farvestoffer fortsat skal være tilladt i EU?”

 

 

Endeligt svar:

Jeg vil indledningsvis nævne, at der tidligere har været offentliggjort undersøgelser af de omtalte farvestoffer (azo-farvestofferne), som har indikeret, at der kan være visse sundhedsmæssige problemer forbundet med dem. EFSA har dog hidtil ikke fundet grundlag for at anbefale en udfasning af stofferne, hvilket Fødevareinstituttet er enig i. Den undersøgelse, der nu foreligger, er ifølge Fødevareinstituttet baseret på et meget spinkelt datagrundlag, og der kan stilles spørgsmålstegn ved de konklusioner, som undersøgelsen rejser. Alligevel er der grund til at tage undersøgelsen alvorligt, også set i lyset af, at der som nævnt er andre undersøgelser, der stiller sundhedsmæssige spørgsmålstegn ved stofferne. 

 

Jeg vil naturligvis følge sagen i EU. EFSA gennemfører for tiden en revurdering af alle de farvestoffer, som er tilladt til fødevarer i EU. Jeg har fået oplyst, at EU-Kommissionen forventes snarest at anmode EFSA om en vurdering af de omtalte farvestoffer.

 

Den danske repræsentant i EU-Kommissionens ekspertgruppe for tilsætningsstoffer vil følge sagen tæt og vil anmode om en status på sagen på det kommende møde i ekspertkomitéen.

 

Jeg kan endelig oplyse, at Fødevarestyrelsen har anmodet fødevareindustrien om at oplyse, i hvilke danskproducerede fødevarer de pågældende farvestoffer anvendes, og hvor udbredt anvendelsen er. Som det formentlig er udvalget bekendt, har de danske læskedrikfabrikanter besluttet at udfase anvendelsen af stofferne hurtigst muligt.

 

 

 

Carina Christensen

/Thomas Elvensø