J.nr. SNS-401-00872

 

Den 8. oktober 2007

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 333 (alm. del) stillet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

Spørgsmål 333

 

Vil ministeren oplyse, hvilke regler der gælder for kvælstof- og fosforudledningen til vandmiljøet i områder, hvor der er fastsat særlig skrappe miljøkrav, når en ejendom ligger i et andet område end der, hvor der spredes gylle, og vil ministeren oplyse om disse regler er anderledes, hvis ejendommen ligger der, hvor gyllen spredes ?

 

Svar

 

Det forudsættes, at spørgsmålet vedrører det fastlagte miljøbeskyttelsesniveau ifølge lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, hvor miljøvurderingen af nitratbelastningen i forhold til overfladevand og fosforoverskuddet er skærpet i visse oplande afhængig af bl.a. recipientens sårbarhed.

 

Med hensyn til hvilke regler, der gælder for kvælstof- og fosforudledningen, henvises derfor til bilag 3 i bekendtgørelse nr. 648 af 18/6 2007 om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug.

 

Miljøgodkendelsen meddeles til husdyrbruget. Med husdyrbrug menes, ifølge lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, en ejendom, hvorpå der er et dyrehold af mere end 3 dyreenheder, dyreholdet med tilhørende stalde og lign., gødnings- og ensilageopbevaringsanlæg samt øvrige faste konstruktioner og tilhørende arealer.

 

Det er dog i lovens § 26 fastlagt, at ”Kommunalbestyrelsen skal ved vurderingen af en ansøgning om etablering, udvidelse eller ændring medtage samtlige arealer, som drives under samme CVR-nummer.” Det betyder, at samtlige arealer på hele bedriften, der anvendes til udbringning af husdyrgødning, skal miljøvurderes samlet og på samme måde, uanset hvor ejendommen er placeret. Det skal i den forbindelse oplyses, at en bedrift kan bestå af flere ejendomme.

 

Hvis husdyrgødningen afsættes til anden bedrift skal der foretages en selvstændig miljøvurdering af disse arealer ifølge lovens § 26 stk. 3. Denne selvstændige miljøvurdering skal foretages efter samme retningslinier som miljøvurderingen af bedriftens egne arealer.